De apotheker: van medicijnverstrekker naar zorgverlener

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Apotheekmedewerkers richten zich voornamelijk op het geven van technische informatie bij de medicatie. Zij vragen relatief weinig naar de ervaringen van mensen met medicijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en de Universiteit Utrecht, meldt het NIVEL.

De onderzoekers namen in drie poliklinische apotheken en in vier openbare apotheken baliegesprekken op. Op video legden zij vast wat er precies werd verteld aan de cliënten, zoals de manier van inname van de medicatie en hoelang het medicijn moet worden gebruikt. De meeste patiënten kregen bij de eerste keer dat ze een medicijn ophaalden informatie over hoe het medicijn te gebruiken. Bij ongeveer de helft werd aandacht besteed aan de duur van de behandeling en de mogelijke bijwerkingen.

“Patiënten vragen uit zichzelf niet veel. Apotheekmedewerkers reageren wel op vragen van patiënten, maar ze nodigen nog niet erg uit om meer vragen te stellen”, zegt programmaleider Liset van Dijk van het NIVEL. “En ze vragen weinig naar therapietrouw, ervaringen en voorkeuren. Wanneer apothekers hun rol als zorgverlener verder willen ontwikkelen is het belangrijk hier meer aandacht aan te besteden. Ook kunnen ze nog meer doorvragen.”

De onderzoekers zijn vanaf 1 september gestart met een online communicatietraining voor apotheekmedewerkers. Op basis van video-opnames krijgen zij feedback op hun baliegesprekken.

 

Cookieinstellingen