Politieke partijen naarstig op zoek naar geschikte locaties vluchtelingenopvang

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De druk op gemeenten om vluchtelingen op te vangen stijgt. In de stad Utrecht openen politieke partijen een meldpunt voor geschikte locaties. Politieke partijen in de provincie zijn naarstig op zoek naar geschikte locaties.

De ChristenUnie (CU) en de PvdA in Utrecht openen vandaag een meldpunt, waar alle ideeën voor opvangplekken worden verzameld. “Ik kan me voorstellen dat eigenaren van vastgoed, zorginstellingen en organisaties een goed beeld hebben van waar groepen vluchtelingen opgevangen kunnen worden”, zegt CU- fractievoorzitter Maarten van Ooijen. De partijen maken het niet alleen mogelijk opties te melden via [email protected]. Zij schrijven ook eigenaren aan van leegstaande gebouwen, waarvan zij denken dat die geschikt zijn. Het meldpunt van de CU en PvdA is volgens de partijen een reactie op de ‘passiviteit’ van verantwoordelijk wethouder Margriet Jongerius. Van Ooijen: “Ze is vooral gefocust op langetermijn-oplossingen. Terwijl er nú een probleem is. Dat is heel teleurstellend.”

Gemeenten

In meerdere gemeenten zetten politieke partijen druk op de ketel bij hun colleges, om de opvang onder de aandacht te brengen. Seniorenpartij VSP in Nieuwegein vraagt zich hardop af of er nog gymzalen zijn die ingericht zouden kunnen worden voor tijdelijke noodopvang. Of zelfs het oude stadhuis? “Dat gebouw herbergt veel lege ruimte,” zegt Ton de Mol. “Hier kunnen vrij simpel een dokterspost, opvang van goederen, speel- en slaapgelegenheden geregeld worden.”

Fractievoorzitter Engbert Stroobosscher van de ChristenUnie in Veenendaal denkt aan het Ibis-hotel, waar nu Polen gehuisvest worden. Maar er zijn wat mitsen en maren: “Ik heb geen idee of daar ruimte is. Dat kunnen we onderzoeken. Ik moet het daar nog met mijn fractie over hebben.”

De Bunnikse partij P21 bereidt voor donderdag een motie voor die het college moet aansporen alle mogelijke locaties in de gemeente Bunnik te inventariseren. “Er staat hier genoeg leeg”, weet fractievoorzitter Paul Heijmerink.

Burgemeester Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heroverweegt het aanbod van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) om het oude Roosevelthuis op Hydepark in Doorn te gebruiken als opvanglocatie voor honderd vluchtelingen. Naafs wees dat eerder van de hand, maar door een motie van coalitiepartij PvdA/GroenLinks met steun van een raadsmeerderheid, gaat hij vandaag toch in gesprek met de PKN en met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Bron: AD

Cookieinstellingen