Seksualiteit in het selfie-tijdperk

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De Utrechtse hoogleraar Liesbeth Woertman heeft één dag voor de World Sexual Health Day op 4 september de Johannes Rutgerslezing gehouden. In haar betoog, seks in het selfie-tijdperk getiteld, nam ze de huidige stand van seksualiteit onder de loep. Seksualiteit is een ontdekkingstocht. Die komt in de huidige beeldcultuur in de verdrukking, aldus Woertman

Voor de deuren van het oude postkantoor op de Neude, waar de lezing plaatsvindt, staan twee opgedirkte vrouwen met een selfiestick. Iedere bezoeker moet er aan geloven. “Selfie-time!” roepen ze theatraal, trekken een duckface en drukken af. Binnen onder het enorme koepeldak van het voormalige Utrechtse postkantoor is Woertman de keynote speaker van de middag. Zoals Trouw die ochtend al uit haar mond optekende, maakt de Utrechtse psychologe zich zorgen om de huidige focus op beeld. Selfies, foto’s op facebook, internetporno: het maakt betekenisvolle seks kapot. “Er lijkt een grote honger te zijn om gezien te worden.” Woertman wijst erop dat al die beelden ons doen vergeten dat er ook nog zoiets bestaat als huidhonger: mensen moeten elkaar met aandacht aanraken en aangeraakt worden. “Dát maakt namelijk wie we zijn.”

Vervormde realiteit

Iemand die veel in, niet zelden gephotoshopte, beelden leeft, kan volgens Woertman een vervormde realiteit ervaren. “Hoe kun je dan nog omgaan met de echte wereld, die soms erg lelijk is, waar het kan stinken? Ik zeg niet dat we allemaal op onze rug moeten gaan liggen om te roepen dat we zo onzeker en chaotisch zijn. Maar het zou mooi zijn als we ook eens laten zien dat we sommige dingen gewoon moeilijk vinden.”

Cookieinstellingen