Rabbijn dr. Kronish spreekt tijdens Kardinaal Willebrandslezing

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De Kardinaal Willebrandslezing, die op woensdag 28 oktober plaatsvindt in Utrecht, wordt dit jaar gegeven door rabbijn dr. Kronish uit Israël. Kronish is in eigen land en ver daarbuiten bekend om zijn inzet voor de dialoog tussen joden, christenen, moslims en druzen. Hij is er van overtuigd dat joden en moslims niet elkaars natuurlijke vijanden zijn. Dit levert hem zowel waardering als soms ook felle kritiek op.

Rabbijn dr. Ron Kronish is geboren en opgegroeid in de Verenigde Staten. Hij is tot rabbijn opgeleid aan de Hebrew Union College – Jewish Institute of Religion in New York en heeft een doctoraat in de filosofie en de geschiedenis van de educatie behaald aan de Harvard Graduate School in Education. Rabbijn Kronish woont sinds 1979 in Jeruzalem. In 1991 richtte hij de ICCI, de Interreligious Coordinating Council in Israel, op. Daarvan was hij van 1992 tot en met 2014 directeur. Daarnaast heeft hij vele andere taken vervuld en onder ander gedoceerd aan de universiteit van Tel Aviv (1979-1988) en aan de Hebrew University in Jeruzalem (1979-1981).

Dialoog

Sinds 1 januari 2015 is rabbijn Kronish Senior Adviseur van de ICCI die sindsdien een afdeling is van de Rabbis for Human Rights. Als directeur van de ICCI heeft Kronish zich 35 jaar ingezet voor de dialoog tussen de religies, met name tussen joden, christenen, moslims en druzen. Doel van de activiteiten van de ICCI is religie om te vormen tot een positieve kracht die geen bron van verdeeldheid en extremisme is, maar een bron van verzoening en vreedzaam samenleven en wederzijds begrip. De ICCI is één van de zeer weinige instanties die zich in Israël inzet voor de dialoog en contacten tussen joden en moslims. Kronish doet dit vanuit de overtuiging dat Joden en moslims niet elkaars natuurlijke vijanden zijn.

Rabbijn Kronish heeft de ICCI vertegenwoordigd in het Vaticaan en tijdens talloze internationale conferenties en wordt vaak geraadpleegd en geïnterviewd in diverse media in en buiten Israel. Hij is een veelgevraagd spreker en publiceert regelmatig blogs in de Times of Israel en de Huffington Post. In zijn blogs gaat hij steeds in op actuele gebeurtenissen, zoals brandstichting in moskeeën en kerken, de aanslag tijdens de Gay Pride op 31 juli 2015 door een ultra-orthodoxe jood, het Israëlisch-Palestijns conflict en het voorlopig vastgelopen Peace Process. Door middel van deze blogs krijgt men snel een beeld van de ideeën van rabbijn Kronish, van zijn passie voor de interreligieuze dialoog en van zijn betrokkenheid bij actuele, soms dramatische ontwikkelingen en incidenten in Israël.

LOCATIE: Catharijneconvent, Nieuwe Gracht 63, Utrecht | DATUM:  woensdag 28 oktober 2015 | TIJD: 15.00 tot 16.45 uur.

De lezing zal worden voorafgegaan door een symposium dat als titel heeft: Voorbij de religieuze dialoog? Medewerking aan het symposium zullen verlenen: prof.dr. Marianne Moyaert, prof. dr. Marcel Poorthuis, rabbijn Marianne van Praag, drs. Jaap van der Meij en prof.dr. Gerard Rouwhorst.

Plaats en tijd van het symposium: Nieuwe Gracht 65, Utrecht (Tilburg School of Catholic Theology), van 10.30 uur tot 14.45 uur.

Cookieinstellingen