Financieel debacle rond stadion Galgenwaard afgerond

Foto: Utrecht.nieuws.nl

UTRECHT – Een strop van 24 miljoen euro voor de gemeente Utrecht. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd akkoord met de curatoren van stadion Galgenwaard. Het stadion kwam vier jaar geleden in problemen door het faillissement van projectontwikkelaar en bouwbedrijf Midereth.

Belangrijkste onderdeel van het akkoord voor de gemeente is de verkoop van haar resterende vordering van 21,5 miljoen euro op het stadion aan de Rabobank. De stad krijgt daar zes miljoen voor terug. Daarmee trekt ze haar handen helemaal af van Galgenwaard, zoals de gemeenteraad vorig jaar wenste. Behalve de verkoop, kost ook de uitgifte van het parkeerterrein voor de hoofdingang in eeuwigdurende erfpacht de stad geld. Dat vertegenwoordigt een waarde van twee miljoen euro. Ook de erfpachtovereenkomst voor trainingscomplex Zoudenbalch is met tien jaar verlengd tot 2028. Dat kost de stad 82.000 euro. Tezamen met nog oplopende gederfde rente-inkomsten, schiet de stad 24 miljoen euro in bij de deal. Volgens wethouder Kees Geldof (VVD) heeft het de gemeente veel geld gekost. “Maar gezien de omstandigheden ben ik tevreden dat in elk geval de financiĆ«le betrokkenheid beĆ«indigd is”, laat hij aan de Telegraaf weten.

Schuldeisers

Vorige maand bereikten schuldeisers van stadion Galgenwaard nog een akkoord over afbetaling van de openstaande rekening. Daarmee kwam er een eind aan de surseance van betaling, waar het stadion vier jaar in verkeerde. Deze eisers hadden 75 miljoen euro tegoed van Memid Galgenwaard, de partij die het stadion beheert. Ze kregen 5.000 euro plus 8,5 procent van het nog resterende bedrag. De eisers gingen daarmee akkoord omdat ze zonder akkoord helemaal niks meer van het geld zouden terugzien.

Cookieinstellingen