“Ongeluk met wielrenster op Croeselaan had voorkomen kunnen worden”

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Bewoners op de Croeselaan hebben het zien aankomen, maar voor de 23-jarige wielrenster uit Zeist die dinsdagavond gewond geraakt door een aanrijding met een taxi, kwam de waarschuwing te laat. De vrouw werd met zwaar hoofdletsel overbracht naar het ziekenhuis.
Dinsdagavond vond rond 19:00 uur een zwaar ongeluk plaats tussen een wielrenster en een taxichauffeur op de Croeselaan in Utrecht. Het ongeluk werd waarschijnlijk veroorzaakt door een onoverzichtelijk punt als gevolg van een bouwput midden op de weg. De vrouw raakte na de klap buiten bewustzijn. Enkele omstanders ontfermden zich over haar, totdat de ambulance arriveerde. Een opgeroepen traumahelikopter werd weer afgemeld, omdat het slachtoffer zo snel mogelijk naar een ziekenhuis vervoerd moest worden.

Melding

Omstanders die zich hadden verzameld rondom de plek van het ongeval hebben naar eigen zeggen bij de gemeente al meerdere keren melding gemaakt van een bouwbedrijf dat spullen opslaat op de middenberm. Machines en materialen zouden fietsers en voetgangers het zicht ontnemen zodat zij niet veilig over kunnen steken. “Je kunt wel nagaan dat met zo’n bouwplaats op de middenberm een ongelukje in een klein hoekje zit,” zegt Coen Hovius.

De vrouw wilde gisteravond oversteken ter hoogte van de Veilingstraat toen het ongeluk gebeurde. De taxichauffeur zag haar niet aankomen en kon een botsing niet voorkomen. De fietsster belandde op de voorruit en kwam met een harde smak op het wegdek terecht. Bewoners reageren boos en geschokt nadat ze gisteravond de klap hoorde in de straat. Zij zijn geschokt door de ernst van het ongeluk en boos omdat zowel de gemeente als de politie al meerdere keren waren gewaarschuwd voor de verkeerssituatie.

Niemand neemt verantwoordelijkheid

“Op een vrijdag, direct na plaatsen van de hekken op de Croeselaan een aantal maanden geleden, heb ik de politie gebeld. Bij het oversteken van de Croeselaan ter plaatse van de Veilingstraat was namelijk een levensgevaarlijke situatie gecreëerd”, vertelt buurtbewoner Leo Verhoeff.  Hij werd van het kastje naar de muur gestuurd. De politie vond het een zaak van de gemeente en de gemeente zag geen andere oplossing dan de huidige situatie. “De personen van het bouwbedrijf ter plaatse heb ik erop aangesproken die maandag daarop. Ze waren het met me eens, maar het stond zo op tekening.” Uiteindelijk werden de containers iets verplaatst, maar dat was een oplossing van niks, zegt Verhoeff. “Toen hebben ze hekken met gaas neergezet, maar dat loste niets op. Want er stonden allemaal containers en machines achter die het zicht alsnog versperden. Kortom: niemand heeft de waarschuwing serieus genomen. Schandalig! Met dit onvermijdelijke ongeluk tot gevolg.”

Ook Monique Heijtel uit de buurt reageert geschokt op het ongeval: “Ondanks dat we dit al aangegeven hebben bij de gemeente eind juni, is er niks veranderd. Deze bouwopstelling op de Croeselaan levensgevaarlijk!” “Ik ben verschrikkelijk boos en verdrietig over dit onnodige ongeval. Kan het moeilijk loslaten en ben benieuwd hoe het met de fietsster is”, besluit Verhoeff.

Cookieinstellingen