In Utrecht is werk vinden relatief ‘eenvoudig’

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het aantal vacatures groeit. Maar het vinden van een baan is in Nederland niet altijd even makkelijk. Werklozen in het noorden hebben het zwaar, terwijl werk vinden in de provincie Utrecht het eenvoudigst zou moeten zijn. Dit meldt Metro.

Sinds de crisis op de arbeidsmarkt in 2013 een dieptepunt bereikte, zijn er 40.000 vacatures bijgekomen. In het tweede kwartaal van 2015 stonden in heel Nederland meer dan 136.000 vacatures open. Daar staat nog steeds een veelvoud aan mensen zonder werk tegenover. Op iedere vacature zijn er nu zes Nederlanders werkloos.

Maar volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de regionale verschillen enorm. Afgezet tegen het aantal werklozen is het zoeken naar werk vooral in het noorden van Nederland een zware klus. In Groningen, Friesland en Flevoland is er op tien werklozen maar één baan beschikbaar.

In Utrecht is het vinden van werk, met 13.400 vacatures, relatief het makkelijkst. Op iedere vier werklozen is er één openstaande vacature. Zeeland, met de minste vacatures (2.800), staat er helemaal niet zo slecht voor. In deze provincie is de werkloosheid namelijk ook het laagst van heel het land. Iets meer dan 5 procent van de Zeeuwen zit zonder baan. In Flevoland is de werkloosheid met 9,3 procent het hoogst.

 

Cookieinstellingen