PVV zet vraagtekens bij bouw ‘milieuvriendelijke’ warmteinstallatie

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De nieuw te bouwen biomassa warmte-installatie (BWI) aan de Utrechtse industriehaven Lage Weide gaat 650 ton biomassa verwerken die dagelijks over de weg wordt aangevoerd. Dat meldt De Telegraaf.

Eneco heeft deze week vergunning aangevraagd voor de bouw van de centrale. Het energiebedrijf nam dit jaar Nuon over aan de Atoomweg en schrapte de plannen voor een grootschalige biomassa energiecentrale. In plaats daarvan komt de nu half zo grote BWI. De nieuwe installatie zal geen elektriciteit produceren, maar alleen warmte leveren aan het stadsverwarmingsnet in Utrecht. De aanlevering hiervan gaat voor meer verkeer zorgen, ongeveer 35 à 50 vrachtwagens per dag. Eneco ziet af van vervoer over water omdat dit teveel zou kosten. De kosten voor de bouw van nieuwe havenfaciliteiten zouden niet opwegen tegen de baten. De plannen staan in een brief die Eneco naar de omwonenden heeft verstuurd.

Hypocriet

Het bericht was aanleiding voor de PVV-fractie in Provinciale Staten om kritische vragen te stellen aan het College van Provinciale Staten. Het Statenlid Ubaghs vraagt zich onder meer af of de binnenvaart mogelijk schoner vervoer kan opleveren. Maar de PVV ziet sowieso niet veel milieuvoordelen in de installatie. “Wat is nu de veronderstelde milieuwinst, als er ook nog eens 50 vrachtwagens – die naar alle waarschijnlijkheid diesel als brandstof gebruiken – per dag meer gaan rijden vanuit Zuid-Duitsland voor de aanvoer van de biomassa?’ En ‘is het niet wat hypocriet om in de stad enkele dieselauto’s te weren, om vervolgens 50 vrachtwagens extra te laten rijden door een andere deel van de stad?”

Vergunning afwijzen?

De PVV vraagt tot slot of het College bereid is de vergunningaanvraag af te wijzen “nu aantoonbaar is dat biomassa zelfs zonder de vrachtwagens, vuiler is dan kolen?” Het definitieve besluit om de BWI te realiseren zal volgens De Telegraaf waarschijnlijk pas in 2017 worden genomen. De centrale zou in 2018 operationeel moeten zijn.

Cookieinstellingen