Hoger opgeleiden experimenteren vaker met drugs

Cannabis, de populairste drug onder hoogopgeleiden...
Cannabis, de populairste drug onder hoogopgeleiden...
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Hogeropgeleiden hebben meer ervaring met drugs dan laagopgeleiden. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afgestudeerden van hogescholen en universiteiten hebben meer ervaring met cannabis, cocaïne, ecstacy of amfetamine. Het verschil met laagopgeleiden is soms opvallend groot. Zo blijkt 32 procent van de hoogopgeleiden ooit in zijn leven cannabis te hebben gebruikt, tegen slechts 17 procent van de laagopgeleiden. Cocaïne is minder populair: slechts 6,4 procent van de hoogopgeleiden heeft wel eens een lijntje gesnoven, tegen 4,5 procent van de laagopgeleiden. De partydrug ecstacy blijkt vaker voor te komen. Ruim 11 procent van de hoogopgeleiden heeft ooit een pilletje genomen, tegen bijna 5 procent van de laagopgeleiden. Afgelopen maand blowden laagopgeleiden iets vaker dan de hoogopgeleiden. Bij andere drugs is het omgekeerd.

Verklaring

In de grote steden wordt vaker drugs gebruikt dan elders. Universiteiten en Hogescholen staan in een grote stad. Daarmee zijn volgens het CBS mogelijk de hoge percentages van drugsgebruikers met een hoge opleiding verklaard.

Cookieinstellingen