Weekend met windstoten op komst (update)

Foto: CC0 Public Domain

UPDATE zaterdag 25 juli 2015

De zomerstorm heeft Nederland bereikt. Het KNMI in De Bilt heeft voor de provincies Utrecht en Noord-Brabant code oranje voor extreem weer afgegeven. De waarschuwing geldt ook voor het IJsselmeer, het Waddengebied en de provincies Flevoland en Friesland.

De overlast voor het wegverkeer beperkt zich op verschillende snelwegen buiten de regio last van afgewaaide takken, onder meer op de A27 in zuidelijke richting bij Gorinchem en op de A12 ter hoogte van Reeuwijk.

Wat het treinverkeer betreft: er rijden tussen Amsterdam Centraal en Sloterdijk, Utrecht Centraal en Weesp voorlopig geen treinen, aldus de Nederlandse Spoorwegen zaterdagmiddag. Onduidelijk is nog hoe lang dit gaat duren.

Bij de brandweer komen sinds 12.30 uur de eerste meldingen van stormschade binnen. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) gaat het om afgebroken takken en dakpannen die naar beneden zijn gekomen. Tot aan de middag ging het om ongeveer 10 meldingen, en inmiddels (15.00 uur) gaat gaat het om tientallen meldingen van stormschade.

Stormschade neemt toe
Stormschade neemt toe

 

Vrijdag 24 juli 2015

UTRECHT – De zomerstorm van morgen komt slechts eens in de vijf jaar voor. Rond het middaguur wordt de piek van de storm verwacht aan de westkust oplopend tot windkracht 10. Rond het eind van de middag ligt het zwaartepunt van de storm in het noordelijk kustgebied. Boven land waait het gedurende de dag krachtig tot hard, windkracht 6 of 7.

Volgens de laatste berekeningen kunnen aan zee windstoten voorkomen tot 110 kilometer per uur. Ook boven land komen zware windstoten voor tot 80 kilometer per uur. De verwachting is dan ook dat code geel zal worden uitgebreid naar het binnenland. In de heuvel van Zuid-Limburg kan het in de ochtend al komen tot zeer zware windstoten van boven de 100 km/u.

Ook in Utrecht wordt vooral zaterdag veel regen en storm verwacht. De temperatuur blijft zaterdag rond de 18 graden en het regent bijna de gehele dag. ’s Avonds neemt de buiigheid wel iets af, maar de kans op een bui blijft aanwezig. Wel gaat het een stuk minder hard waaien. Zondag krijgt Utrecht te maken met iets rustiger weer. De wind neemt af (kracht 4) en de dag begint droog, waarbij de zon zich ’s ochtends even laat zien. Zondagmiddag neemt de bewolking toe en gaat het opnieuw regenen. Met een temperatuur van 21 graden is het wel iets warmer.

Waarschuwingen

Vooral windstoten zorgen voor de grootste schade en kunnen zaterdag zorgen voor afgebroken takken en omgewaaide bomen. Temeer omdat de bomen vol in blad staan vangen ze veel wind. Naast festivals zijn ook tenten op campings zeer vatbaar voor windstoten. Weeronline.nl raadt dan ook aan deze extra stevig te verankeren en de ingang bij voorkeur niet naar het westen te plaatsen. Ook watersporters en campinggasten moeten goed opletten.

 

 

Cookieinstellingen