Gemeente gaat fietsendiefstal aanpakken

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het aantal fietsdiefstallen in de stad Utrecht is de afgelopen jaren hard gestegen. In drie jaar tijd, van 2011 tot 2014, nam het aantal aangiftes toe met bijna veertig procent. De gemeente  wil de diefstallen de komende drie jaar terugbrengen naar het niveau van 2011 door meer toezicht te houden, betere opsporing, betere voorzieningen en betere informatie over veilig stallen.

Uit cijfers van het ‘Actieplan fietsdiefstal’ van de gemeente blijkt dat er in 2011 nog 2.708 keer aangifte werd gedaan van een gestolen fiets, in 2014 waren dat er 3.772 in 2014, een stijging van 39,3 procent. Het daadwerkelijke aantal diefstallen ligt flink hoger omdat maar de helft van de mensen aangifte doet. Een verklaring voor de stijging is een beetje gissen voor de gemeente, zegt woordvoerder Karen Salden: “We denken aan meerdere factoren. De toename van het fietsgebruik, de nieuwwaarde van fietsen is hoger dan vroeger, en daarbij zijn de stallingen door de bouw in het stationsgebied niet optimaal.”

Actieplan
In het actieplan zet de gemeente meer cijfers over fietsendiefstal op een rij. Zo blijkt dat niet alleen de manier van stallen belangrijk is, ook de plek en het tijdstip zijn dat. Uit de cijfers blijkt bijvoorbeeld dat de slechtst mogelijke manier om je fiets gestald te hebben op een zaterdagnacht in september is, ergens rond de Stationsstraat, met een klein kabelslotje. De minste kans op problemen loop je met een fiets met twee sloten – aan ieder wiel een – op zondag overdag in augustus, in Leidsche Rijn. De meeste fietsen worden in Utrecht rond station Utrecht Centraal gestolen. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente. Die cijfers maken duidelijk dat het aantal gestolen fietsen in Utrecht de afgelopen drie jaar fors is toegenomen.De hele binnenstad vormt een gevaar als het gaat om het verdwijnen van rijwielen. Maar ook Wittevrouwen, Vogelenbuurt, Lombok en Lunetten hebben veel last van diefstal. Van de buitenwijken in de stad, springt Lunetten er negatief uit. Er worden relatief meer fietsen gestolen dan in andere buitenwijken. Salden: “Het is een beetje gissen waarom. Bij stations en bij winkelcentra worden veel fietsen gestolen. Lunetten heeft beide.” Daarbij is er ook een park in de buurt, het Beatrixpark, waar dieven een slot goed uit het zicht kunnen kraken.

Populaire maanden
Verder blijkt dat de maanden april, mei, juni en september het populairst zijn bij fietsendieven. Februari, augustus en december zijn het minst populair. Ook verschilt het aantal diefstallen per weekdag. Op zaterdag en donderdag worden de meeste fietsen gestolen, op zondag en maandag de minste.

Twee sloten en vastzetten
Twee sloten is het devies, één door ieder wiel, en het liefst met een kettingslot aan een paaltje van een fietsenstalling. Een informatiecampagne moet de fietsenstaller alerter maken. Er hangen nu al bij een aantal stations borden met ‘dwingende ogen’, zoals de gemeente ze noemt, met daarop de tekst ‘Héé fietsendief! Je bent gezien’. Uit onderzoek blijkt dat deze ‘ogen’ mensen onbewust het gevoel geven in de gaten te worden gehouden, wat ook fietsparkeerders beter zou doen opletten. Ook moet de pakkans omhoog. De gemeente wil samen met het Openbaar Ministerie en de politie (internet)helers aanpakken. De politie gaat vaker lokfietsen inzetten tegen dieven. Ook gaan toezichthouders van de gemeente meer surveilleren en komt er meer cameratoezicht, vooral bij treinstations. Ook worden fietsenstallingen verbeterd en meer in het zicht gehouden.

 

Cookieinstellingen