Alleenstaande vrouwen moeten op zoek naar ivf-behandeling

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Alleenstaande vrouwen met een kinderwens kunnen voor een ivf-behandeling lang niet overal terecht. Een enquête van het tijdschrift Opzij laat zien dat ongeveer de helft van de ziekenhuizen en klinieken die vruchtbaarheidsbehandelingen aanbieden, ook singles behandelt.

Opzij schreef 53 van de 102 ziekenhuizen aan die vruchtbaarheidsbehandelingen aanbieden. Daarvan vulden 39 de vragenlijst in en uit hun antwoorden blijkt dat bij 20 van hen alleenstaande vrouwen terecht kunnen. De top-3 van vruchtbaarheidsklinieken is volgens Opzij: UMC Utrecht, MC Kinderwens in Leiderdorp en AMC Amsterdam. Er is onder meer gevraagd naar hoe vaak vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd en hoe hoog het percentage doorgaande zwangerschappen is.

Opgave redenen
Wettelijk gezien mogen medici geen onderscheid maken in levensstijl bij de behandeling. Ook al zijn er geen fysieke belemmeringen, sommigen vinden het alleenstaand ouderschap blijkbaar niet de juiste keuze. Hoewel het argument dat alleenstaand ouderschap slecht zou zijn voor het welzijn van het toekomstige kind, komt niet voorbij”, aldus Opzij, maar volgens sommige artsen speelt het wel degelijk mee. De ziekenhuizen die geen singles toelaten, geven daarvoor verschillende redenen. Zo kan het zijn dat het ziekenhuis geen eigen spermabank heeft, of niet het juiste laboratorium.

Stevig onderhoud
Ook worden alleenstaande vrouwen die zich tot een vruchtbaarheidskliniek wenden ‘stevig aan de tand gevoeld’, meldt Opzij, door een medisch maatschappelijk werker of een psycholoog. Daarbij wordt niet alleen gevraagd naar hun werk en inkomen, maar ook hoe het zit met hun omgeving; de aanwezigheid van familie, vrienden die hen indien nodig kunnen ondersteunen.

Cookieinstellingen