Toename ecstacygebruik in grote stad

Foto: DEA, Public Domain

UTRECHT/BILTHOVEN – Uit onderzoek van het Trimbos Instituut in Utrecht blijkt dat het ecstacygebruik in vijf jaar tijd is toegenomen. Afgelopen jaar hebben 250.000 Nederlanders ecstacy geslikt.

Het gaat vooral om jonge, hoogopgeleide mannen in de grote stad. Deze bevolkingsgroep scoort bij alle soorten drugsgebruik het hoogst. Vergeleken met andere landen in Europa nemen Nederlanders veel ecstacy. Het EU-gemiddelde lag afgelopen jaar op 0,6 procent tegen 2,5 procent in Nederland. Ook met cannabis, de meest gebruikte drug in Nederland, hebben hogeropgeleiden meer ervaring dan mensen met een lage opleiding. Opmerkelijk is dat onder laagopgeleiden dagelijks gebruik vaker voorkomt en een risicofactor is voor cannabisverslaving.

Het Trimbos merkt wel op dat de onderzoeksmethodes per land verschillen. Het Trimbosinstituut haalde de conclusies samen met het CBS uit gegevens van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2014, een enquête die in samenwerking met het RIVM in Bilthoven onder bijna 6.000 Nederlanders is uitgevoerd.

 

Cookieinstellingen