Staking postbodes PostNL

maar bezorging gaat gewoon door
maar bezorging gaat gewoon door
Foto: PostNL

UTRECHT – Postbodes van PostNL leggen vandaag het werk neer. De zelfstandige pakketbezorgers zijn niet tevreden over de uitkomst van de onderhandelingen tussen het postbedrijf en vakbond FNV.

In Utrecht wordt gestaakt bij het depot aan de Sophialaan op industrieterrein Lage Weide. Daar hebben ongeveer 180 chauffeurs hun wagens voor de poort gezet. Volgens verslaggever Peter Knieriem van RTV Utrecht staat er bij het distributiecentrum een lange rij bezorgbusjes stil. PostNL verwacht voor de pakketbezorging vooralsnog geen problemen. De vaste medewerkers kunnen het terrein op en af.

Te laag loon

De vakbond heeft in gesprek met PostNL bedongen dat zelfstandige bezorgers in dienst van PostNL kunnen komen, maar de bezorgers vinden dat het loon dat PostNL biedt te laag is, ook omdat ze als zelfstandige investeringen hebben gedaan die ze nog moeten terugverdienen. Het tarief voor de medewerkers die zelfstandig willen blijven gaat met ongeveer tien procent omhoog. De maatregelen kosten PostNL ongeveer 15 tot 20 miljoen euro per jaar. Het onderhandelingsresultaat werd zondag voorgelegd aan de zelfstandige pakketbezorgers. In twee bijeenkomsten werd voor het aanbod gestemd en een derde vergadering kon zich er niet in vinden. Daardoor is er geen sprake van een akkoord.

PostNL vindt het bereikte onderhandelingsresultaat toch een goed aanbod. De komende periode gaat het bedrijf hierover met de zelfstandige pakketbezorgers in gesprek.

Cookieinstellingen