Van Utrecht Skate Parade naar Piekenkermis (fotoserie)

Foto: utrecht.nieuws.nl

UTRECHT – De schoolvakanties zijn begonnen. Utrecht kan ‘los’ gaan, feest vieren, even de teugels laten vieren. Voor velen is dat het begin van een vakantietrip in eigen land of een verblijf buiten de landsgrenzen. Maar voor wie in Utrecht blijft valt er genoeg te doen en te genieten. Voor volwassenen die van skaten houden de Utrecht Skate Parade (USP) en voor kinderen en tieners de Piekenkermis op de Maliebaan.

Tekst: Geraldine Hofpoort | Foto’s: Ruud Tuithof

Utr skate1 

Utrecht Skate Parade

Elke vrijdagvond tegen 20.00 uur loopt het Lucasbolwerk langzaam maar zeker vol met skaters. Langs de kant van de weg worden de veters extra strak aangetrokken, wat (bij)gepraat, en dan gaan ze op weg. Achter de ‘muziekwagen’ met een DJ, die de lange sliert skaters via de Wittevrouwensingel tijdens de ruim twee uur durende tocht van 25 kilometer langs Utrechts mooiste plekjes leidt. De skaters rijden –  dankzij de ondersteuning van de gemeente en de politie – over (het beste asfalt van) de openbare weg, en hebben halverwege een pauze op een leuke plek zoals bijvoorbeeld het Griftpark en het Wilhelminapark. Dus wie kan skaten en deze gezellige skatetocht ook eens wil uitproberen, kan op vrijdag om 19.45 uur naar het Lucasbolwerk komen.

Organisator: Stichting Utrecht Skate Parade | Periode: tot september 2015| Voor: iedereen die van skaten houdt. | Voorwaarden: deelname is uitsluitend mogelijk op skates of rolschaatsen | Deelname: gratis | Verbod: geen alcohol nuttigen  tijdens de tocht.

Utr skate2

Utr skate3

Utr skate6

Utr skate4

Utr skate5

Piekenkermis

De traditionele piekenkermis dateert uit 1988, het jaar waarin de ‘Utrecht Kerkenstad’ de voltooide restauratie van vijf binnenstadskerken wilde vieren met een speciale kermis op een prachtige locatie (Maliebaan) en een goede formule (betaalbaarheid  en een breed aanbod). Het werd een doorslaand succes. Deze ‘piekenkermis’ – die zijn naam ontleent aan de ritprijs die 1 piek bedraagt – vindt nu voor de 27e keer plaats.

Het is gezellig druk op de openingsavond van de Piekenkermis. Op dit tijdsdeel van de dag voornamelijk ‘bevolkt’ door tieners die in groepjes langs de kleurrijk verlichte attracties trekken terwijl ze met gemak en probleemloos in en uit de diverse zwevende, draaiende, rondslingerende kermisoutillages stappen. En vanzelfsprekend zijn ze er weer. De traditionele kramen met oliebollen, poffertjes, wafels, suikerspinnen, knakworstjes en de terrasjes voor een drankje en een rustmomentje. Dan zijn er ook de bekende kermisattracties. De grijpkranen die zodanig zijn geconstrueerd dat het ‘gevangen’ pluchen beest jou meteen weer ontsnapt, de schiettenten, de minicars voor de allerjongsten, en nieuw: het uit Duitsland afkomstige spookhuis Haunted Castle dat nu voor het eerst in Utrecht staat. Een compact maar volledig uitgeruste kermis die onder de exploitanten als ‘rustig’ wordt omschreven omdat elke stad anders is. Deze uiterst sfeervolle eerste avond werd in ieder geval afgesloten met het afsteken van vuurwerk vanaf het Lepelenburg. Warm aanbevolen.

Maliebaanfestival 11-16 juli 2015 | Openingstijden: 12.00-23.00 uur

Utr kermis1

Utr kermis2

Utr kermis3

Utr kermis4

Utr kermis5

Utr kermis7

Utr kermis6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen