15 jaar celstraf geëist voor gewapende overval in Lunetten

UTRECHT – Een celstraf van 15 jaar. Een eis voor twee van de vier verdachten gisteren naar aanleiding van de gewapende overval in mei vorig jaar aan de Vaalserberg in de Utrechtse wijk Lunetten.

Even na middernacht op 12 mei 2014 wordt een gezin van vader en moeder met vier kinderen en een inwonende oma  in hun huis door vier gemaskerde en gewapende mannen overvallen. Zij worden bedreigd met een pistool en vastgebonden met tiewraps. Terwijl boven nog twee kinderen liggen te slapen, treffen de verdachten een kluis aan. Om de code van de kluis te bemachtigen worden zowel vader als moeder geslagen en geschopt. De vader wordt ook nog overgoten met een chemisch middel onder de dreiging dat hij  brand wordt gestoken als hij de code niet geeft. Ondertussen lukt het de oudste zoon om ongemerkt het alarmnummer te bellen en de lijn open te zetten.

Als de politie ter plaatse komt vluchten de overvallers. Er ontstaat een schietpartij waarbij zowel de verdachten als de politieagenten schieten. Dit optreden van de politieagenten is na onderzoek als volledig rechtmatig beoordeeld omdat er sprake is van een noodweersituatie voor de politie.

Onvoorwaardelijke stafeis

Op basis van DNA onderzoek, sporenonderzoek, geluidsopname, camerabeelden, telefoongegevens en verklaringen is de officier van justitie tot het bewijs tegen de verdachten gekomen. “De angst van de ouders en de oma voor het welzijn van hun kinderen is verschrikkelijk geweest. De ouders willen alles geven als ze het zouden hebben, om maar te zorgen dat iedereen bleef leven. Alleen al de feiten die zich hebben afgespeeld in de woning rechtvaardigen een gevangenisstraf van een lange tijd. Maar niet alleen de familie ook de politieagenten hebben in doodsangst verkeerd. Wat er die nacht is gebeurd, is niet alleen voor de politieagenten maar voor het hele korps Midden-Nederland een harde confrontatie geweest. Je mag blij zijn dat je weer in goede gezondheid thuis komt  bij je familie na je werk.” Gezien de ernst van het feit en de grote impact die dit heeft op de slachtoffers eiste zij onvoorwaardelijke celstraffen.

Strafblad

Ook heeft hierbij het strafblad van de verdachten meegewogen. De 24-jarige verdachte uit Amsterdam heeft vrijwel geen veroordelingen op zijn strafblad, maar geen enkele verantwoordelijkheid genomen en geen inzicht verschaft in de motieven voor zijn gewelddadig gedrag. De 23-jarige man uit Amsterdam die het gezin onder schot heeft gehouden heeft wel verantwoordelijkheid genomen voor zijn gedrag. Hij heeft echter een omvangrijk strafblad. Daarnaast heeft hij weloverwogen een keuze gemaakt om mee te werken aan deze overval. Voor beide verdachten eist de officier een celstraf van 15 jaar en toewijzing van de schadevergoeding. Wie de andere twee overvallers zijn is nog niet onomstotelijk vast te stellen. Het onderzoek naar deze twee is nog niet afgerond.

De Rechtbank Midden-Nederland doet over twee weken uitspraak.

Cookieinstellingen