Groene golf voor fietsers

UTRECHT – Utrecht is gisteren gestart met het testen van een groene golf voor fietsers. Hiermee wordt de wachttijd voor fietsers verkort en verbetert de doorstroom van het hele kruispunt.

f2dbf3ffb5In navolging van Kopenhagen start Utrecht met het testen van een groene golf voor fietsers. De groene golf werkt via een systeem waarbij iedere fietser wordt begeleid via groene led lampjes om op tijd het volgende groene verkeerslicht te kunnen halen. Het systeem, ‘The Light-Companion’ detecteert iedere fietser en berekent hoe hard deze moet fietsen om het groene licht te halen. Vervolgens krijgt elke fietser een eigen groen LED lampje (Light Companion) om te volgen. Per fietser zal de snelheid verschillen, maar de snelheden blijven altijd goed te doen voor alle fietsers. Het systeem zorgt ervoor dat fietsers in groepen aankomen bij het verkeerslicht. Soms moet de fietser wat sneller of langzamer gaan fietsen, maar de snelheden blijven altijd goed te doen voor fietsers. Hiermee probeert Utrecht het fietsverkeer op een eenvoudige en speelse manier door te laten stromen bij verkeerslichten.

groene-golf-voor-fietsersDe Light Companion is een innovatie ontstaan uit het brein van innovatiebureau Springlab en de gemeente Utrecht. Uit onderzoek van dit bureau is gebleken dat fietsers de vele verkeerslichten en vaak lange wachttijden als grootste frustratie ervaren. In het Actieplan Utrecht fietst! heeft de gemeente Utrecht verschillende maatregelen aangekondigd om de wachttijden voor fietsers te verkorten. Kort na de zomer zal de Light Companion op een aantal locaties in Utrecht in de praktijk worden getest en verder worden ontwikkeld. Een eerste prototype van The Light Companion is te bekijken en uit te proberen op de Jaarbeurs promenade in Utrecht.

Betere doorstroming
Een betere doorstroming voor fietsers is een doel uit het actieplan Utrecht Fietst! 2015-2020. De gemeente ondersteunt slimme manieren waardoor fietsen nog leuker wordt. Na de zomer willen de betrokken partijen het systeem voor langere tijd testen bij de Kardinaal de Jongweg.

Cookieinstellingen