Waterbedrijf Vitens draait overuren

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Grootwaterbedrijf Vitens draait overuren. Niet alleen vanwege de hitte die heel Nederland treft. Komend weekend wordt van het waterbedrijf een krachttour verwacht. De Domstad moet van 30 miljoen liter water, het dubbele van een normale dag, worden voorzien. 

Vitens zal dit weekend een recordhoeveelheid water naar Utrecht pompen. Om te voorkomen dat de leidingen barsten door een plotseling drukverschil gaat het bedrijf vanaf vandaag al stapsgewijs de druk opvoeren. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met de zeven productiebedrijven rond de stad, in Soestduinen, Beerschoten, Tull en ’t Waal, Bunnik, Groenekan, Leidsche Rijn en De Meern. Ook worden de reservoirs voller gehouden om aan de extra vraag te kunnen voldoen.

Vitens verwacht geen problemen door de extra vraag naar water. Wel zou de waterdruk rondom de stad iets lager kunnen zijn. Het waterbedrijf waarschuwt dat door de extra stroomsnelheid van het water er mogelijk meer ijzerdeeltjes uit het water naar boven kunnen dwarrelen, zogenaamd bruin water. Vitens zegt dat het water gewoon drinkbaar blijft, omdat de ijzerdeeltjes die van nature in het water voorkomen geen gevaar vormen voor de gezondheid. Ouderen en zuigelingen kunnen dit water beter niet drinken, adviseert Vitens.

Gebruikswatertips

Op de momenten dat de meeste mensen douchen (tussen 6.00 en 09.00 uur en 18.00 en 22.00 uur), vraagt Vitens klanten om de wasmachines en afwasmachine uit te laten. Ook het sproeien van de tuin, het wassen van de auto en het vullen van zwembadjes wordt afgeraden.

 

 

Cookieinstellingen