Bouw megabioscoop Jaarbeurs mag doorgaan

UTRECHT – Nu de Raad van State woensdag aan (nagenoeg) geen van de bezwaren tegen de komst van een megabioscoop bij de Jaarbeurs is tegemoetgekomen, kan de Belgische bioscoopketen Kinepolis starten met de bouw van de bioscoop: veertien zalen die plaats bieden aan totaal 3300 mensen.

cinema-99253_1280De bouw van de megabioscoop was lange tijd onzeker omdat winkelcentrum Hoog Catharijne en diens eigenaar Klépierre en de uitbater van de nieuwe bioscoop in Leidsche Rijn Centrum veel bezwaren hadden. Volgens de hoogste bestuursrechter had het bestemmingsplan op enkele punten wel wat zorgvuldiger gekund, maar de tekortkomingen zijn niet zo ernstig dat het plan moet worden vernietigd. De uitbater van de nieuwe bioscoop ‘De Sterrenkijker’ in Leidsche Rijn vreest te veel concurrentie. De hoogste bestuursrechter sluit dat niet uit, maar stelt dat een bestemmingsplan niet is bedoeld om concurrentieposities te regelen. De bouw zou vorig jaar al moeten beginnen, maar Kinepolis, de nieuwe eigenaar van de Utrechtse bioscoopketen Wolff, wilde daarmee wachten tot deze uitspraak.

Verkeersdrukte
De gemeente heeft volgens deskundigen vooral de verkeersdrukte rond de bioscoop onderschat. Naar verwachting zullen er jaarlijks ruim een miljoen bezoekers naar de film gaan. De Raad van State zegt dat het geen probleem is omdat het wegennet rondom de Jaarbeurs op dat aantal auto’s berekend is. Ook rijdt het filmpubliek niet tijdens de spitsuren van en naar de bioscoop. De bouw mag daarom doorgaan, aldus de bestuursrechter.

 

Cookieinstellingen