Ook kabinet biedt excuses aan voor zaak Bart U.

DEN HAAG/UTRECHT – Na het Openbaar Ministerie biedt ook het kabinet de familie van Bart van U. en de nabestaanden van Els Borst excuses aan voor de fouten die zijn gemaakt in de zaak Bart U. Dat zegt minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie donderdag in reactie op het rapport van de commissie-Hoekstra die hiernaar onderzoek heeft gedaan. 

Er zijn fouten gemaakt waardoor Van U. geen hulp kreeg en op vrije voeten bleef. Van U. heeft bekend zijn zus Loïs te hebben gedood en wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van oud-minister Els Borst. “De gedachte dat dit leed had kunnen voorkomen worden raakt mij diep. Alles op alles moet gezet worden om te voorkomen dat dit zich herhaalt”, aldus Van der Steur.

Aanbevelingen
Volgens Van der Steur toont het rapport het falen aan van mensen en systemen bij politie en OM. Hij heeft verbetering toegezegd. De commissie concludeerde dat politie, Openbaar Ministerie (OM) en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) falen bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving. Alle aanbevelingen die de commissie doet worden overgenomen door het OM en door het kabinet, aldus Van der Steur. De procedures rond het afnemen van dna, het gevangennemen van verdachten en het verbeteren met de omgang van verwarde personen meegenomen worden met spoed aangescherpt, zodat dit soort dingen niet meer kunnen gebeuren. Van der Steur: “Ik heb zelf het Openbaar Ministerie de opdracht gegeven om dna te gaan afnemen van veroordeelden die nog geen dna hebben afgegeven.”

Tijdelijke maatregel
De commissie wil onder meer dat er een tijdelijke wettelijke maatregel komt voor de aanpak van mensen met psychische problemen, die daardoor een gevaar vormen. De officier van justitie moet hierbij een sleutelrol krijgen als het gaat om gedwongen opname van mogelijk gevaarlijke mensen. Deze moet zorgen voor een zorgvuldige en volledige dossiervorming. Ook moet hij goede een informatievoorziening regelen bij het Openbaar Ministerie en de politie. Wetgeving hiervoor is in voorbereiding, maar die treedt naar verwachting pas op zijn vroegst in 2018 in werking. Daarom is er nu een tijdelijke oplossing nodig, concludeert voorzitter Rein Jan Hoekstra. Volgens Van der Steur is daarvoor nu al ruimte binnen de huidige wet.

De Tweede Kamer wil snel een debat met Van der Steur.

Bron: NU.nl

 

Cookieinstellingen