College stelt bestemmingsplan Het Nieuwe Zandpad vast

Toekomstige nieuwe werkplek voor raamprostituees
Toekomstige nieuwe werkplek voor raamprostituees
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Als het aan het college van B en W ligt is ‘Het Nieuwe Zandpad’ – gelegen tussen de Marnixlaan/Einsteindreef, de Rioolwaterzuivering en het Zandpad – de plek waar sekswerkers veilig, zelfstandig en in vrijheid kunnen werken. Het bestemmingsplan hiervoor is vastgesteld.

Op de locatie voor Het Nieuwe Zandpad wordt ruimte gemaakt voor maximaal 162 werkruimten voor raamprostitutie in Utrecht. Naast de werkruimten maakt het bestemmingsplan ook de bijbehorende voorzieningen mogelijk, zoals een wandelpad en een huiskamer annex post voor hulpverlening voor de sekswerkers. De omgevingsvergunning voor deze hulpverleningspost loopt gelijk op met het bestemmingsplan. Op de oude locatie komt geen prostitutie terug; de bestemming van de plek waar nu de prostitutieboten liggen wijzigt in ‘water’, zonder mogelijkheid voor prostitutie.
Het ontwerp bestemmingsplan heeft vanaf 10 april 2015 ter inzage gelegen, waarop elf zienswijzen zijn binnengekomen. Vooral de omwonenden in Overvecht en (toekomstige) bewoners van het Antoniuskwartier (het terrein van het voormalige ziekenhuis aan de overzijde van de Einsteindreef) zijn tegen het plan en maken zich zorgen over mogelijke onveiligheid en overlast die de prostitutiezone met zich kan meebrengen.

Beheersgroep

De gemeente is van mening dat door de inrichting van Het Nieuwe Zandpad en het gebruik van groenstroken er juist een prostitutiezone ontstaat die beter is te beheren, veiliger en minder zichtbaar is dan de oude situatie. Een veilige omgeving voor sekswerkers, bezoekers en omgeving is ook een voorwaarde voor de nieuwe zone. Een vertegenwoordiging van de omwonenden en belanghebbenden is met de gemeente in gesprek over manieren om overlast te voorkomen en beheerafspraken te maken. Het doel is een beheergroep op te richten naar het voorbeeld van de beheergroepen die er nu ook bij de hostels zijn. Het bestemmingsplan is op hoofdlijnen ongewijzigd gebleven. Naar aanleiding van de zienswijzen is het schetsontwerp van de openbare ruimte aan het bestemmingsplan toegevoegd.

Raadsinformatieavond

Op 7 juli is er een raadsinformatieavond over het bestemmingsplan Het Nieuwe Zandpad, dat in september ter vaststelling naar de gemeenteraad gaat. Intussen is het zoeken naar investeerders en exploitanten gestart door middel van een openbare tenderprocedure. De gemeente kijkt welke ondernemers goede en haalbare plannen hebben en gaat met deze investeerders in gesprek. Op 30 juni sluit de inschrijvingstermijn en begin 2016 wordt bekend wie de investeerders en exploitanten van het Nieuwe Zandpad worden. De ramen kunnen in 2017 opengaan.

 

Cookieinstellingen