Bibliotheken ondersteunen kwetsbare ouderen

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De bibliotheken in de vier grote steden ontvangen 4,4 miljoen euro subsidie uit het Europees Fonds voor meest behoeftigen (EFMB) om in de komende jaren kwetsbare ouderen extra te ondersteunen in het vergroten van hun sociale omgeving en het doorbreken van hun isolement.

Het doel van het project is ouderen onder meer bekend te maken met de voorzieningen in hun wijk alsmede het vergroten van financiƫle zelfredzaamheid en digitale vaardigheden. De projectactiviteiten sluiten hiermee nauw aan bij reeds bestaande netwerken en activiteiten voor laaggeletterden en mensen met beperkte digitale vaardigheden en op de ontmoetingsfunctie die bibliotheken in toenemende mate vervullen, aldus de bibliotheken van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in een persbericht. De bibliotheken stellen dat het project uitstekend past in hun missie om juist mensen die het minder hebben te ondersteunen bij het verwerven van vaardigheden om zich te kunnen informeren en zich te kunnen redden in de samenleving.

Hoge waardering

Het plan dat de bibliotheken hadden ingediend in het kader van de Subsidieregeling Europees Fonds voor meest behoeftigen (EFMB) 2015-2023 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, kwam als beste uit de bus. Hoog gewaardeerd waren onder meer de duurzaamheid van het plan, het verwachte bereik onder de doelgroep, de kwaliteit en de effectiviteit van de aanpak. Staatssecretaris Klijnsma: “Het is belangrijk dat ook mensen die weinig te besteden hebben mee kunnen doen in hun wijk. Daarom is het zo mooi dat bibliotheken, die figuurlijk en letterlijk midden in de wijk staan, zich zo actief inzetten om deze mensen te ondersteunen om sociaal actief te zijn.”

De vier bibliotheken werken in dit project samen met Mira Media en met Expertisecentrum ETV.nl, instellingen die gericht zijn op het vergroten van digitale vaardigheden en digitale inclusie, en met partners in de wijken in de steden. Het project loopt tot uiterlijk 2023.

Cookieinstellingen