5 miljoen voor aanpak verkeersveiligheid Utrecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De komende vijf jaar zet de gemeente extra in op het verbeteren van de verkeersveiligheid. Naast het verder verbeteren van de infrastructuur en de aanpak van knelpunten, wordt veel aandacht besteed aan de eigen verantwoordelijkheid van weggebruikers. Het College stelt de Raad voor vijf miljoen euro voor dit plan beschikbaar te stellen.

Wethouder Verkeer Lot van Hooijdonk ziet dat recente ernstige ongevallen grote maatschappelijke impact hebben. “Verkeersveiligheid staat of valt met het gedrag van de deelnemers, de gemeente gaat gebruikers meer betrekken en verleiden om een goede verkeersdeelnemer te zijn.” Door samen te werken met partijen als Studentenunie Vidius, Fietsersbond en Team Alert van Veilig Verkeer Nederland zet de gemeente komende jaren in op bewustzijn en gedragsverandering van doelgroepen als middelbare scholieren, studenten en ouderen. De gemeente denkt hierbij onder meer aan ervaringscursussen voor scooterrijders, gebruikers van scootmobielen en snelle e-bikes alsmede het tegengaan van gebruik van smartphones in het verkeer.

Rol verkeersdeelnemer

Met het lopende programma Utrecht werkt aan verkeersveiligheid heeft de gemeente al de nodige resultaten behaald. Zo zijn inmiddels 20 onveilige knelpunten aangepakt. Het huidige programma was gericht op aanpassingen in de fysieke ruimte. Deze aanpak breiden we nu verder uit door de verkeersdeelnemer te laten meedenken in het ontwerpproces en door het uitvoeren van stresstests bij wegwerkzaamheden.

Cookieinstellingen