Milieudefensie steunt gemeente in rechtszaak tegen KNAC

UTRECHT – Milieudefensie gaat de gemeente Utrecht steunen in de rechtszaak die de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) tegen de gemeente heeft aangespannen. 

Milieudefensie voegt zich in de rechtszaak rond de milieuzone in Utrecht, waar sinds 1 mei 2015 diesels van voor 2001 actief geweerd worden uit de binnenstad. De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) is naar de rechter gestapt om de invoering van de milieuzone door de gemeente juist terug te laten draaien. Milieudefensie verdedigt het belang van gezonde lucht en sluit zich nu aan bij de gemeente. Utrecht weert als eerste gemeente van Nederland de vuilste auto’s en busjes uit het centrum met een milieuzone. Ivo Stumpe, campagneleider Verkeer van Milieudefensie: “Milieudefensie ziet dit als een belangrijke stap op weg naar gezondere lucht. Amsterdam en Rotterdam volgen binnenkort.”

Argumenten

Het besluit voor de uitbreiding van de milieuzone in Utrecht is al jaren geleden genomen en geldt sinds 1 januari 2015. Overtreders werden tot nu toe slechts gewaarschuwd, maar sinds 1 mei 2015 krijgen ze een boete. Met de maatregel wil Utrecht, naast vrachtwagens die al langer de binnenstad niet meer in mogen, ook de meest vervuilende personenauto’s en bestelbusjes uit het centrum weren. “Het lijkt er gelukkig op dat veel Utrechters gezonde lucht ook belangrijker vinden dan het recht om rond te rijden in een walmend busje. Het verzet onder de Utrechters was minimaal en dat is ook niet zo gek: het gaat om een relatief zeer kleine groep auto’s, ongeveer twee procent van het totaal. Maar die veroorzaakt wel zo’n 30 procent van de luchtvervuiling. En daar heeft iedereen last van”, aldus Stumpe.

Effectieve maatregel

Een milieuzone is een van de meest effectieve maatregelen om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren. Dat blijkt ook uit evaluaties van milieuzones in veel Duitse steden en bijvoorbeeld in Londen en Kopenhagen. Vooral in grote steden is de luchtkwaliteit slecht.

 

Cookieinstellingen