Onderzoek naar vervalsing paspoorten gemeente Utrecht

Nederland_Paspoort_Cover_2011UTRECHT  –  Het Arrondissementsparket Midden-Nederland zal, na afronding van een fraudeonderzoek, besluiten of zal worden overgegaan tot vervolging van een voormalige stagiair die bij de gemeente Utrecht onrechtmatig paspoorten heeft afgegeven.

De politie heeft op 7 april 2015 een 18-jarige man uit Utrecht aangehouden op verdenking van het valselijk opmaken van Nederlandse reisdocumenten. Hij werkte eind 2014 als stagiair bij de afdeling Publiekszaken van de gemeente Utrecht en wordt ervan verdacht in die tijd 13 paspoorten te hebben afgegeven aan anderen dan de rechtmatige personen.

Onderzoek

De fraude kwam aan het licht toen één van de rechtmatige eigenaren bij de gemeente meldde dat zijn paspoort ten onrechte als vermist was opgegeven. Uit het onderzoek dat de gemeente hierop instelde bleek dat dit bij 13 paspoorten het geval te zijn. Zowel de aanvraag als de uitgifte was behandeld door de 18-jarige verdachte. Hierna startte in januari 2015 een strafrechtelijk onderzoek dat zich richtte op de werkwijze van het vervalsen en de personen bij wie de vervalste paspoorten in gebruik zijn. De verdachte is op 7 april aangehouden, verhoord en daarna in vrijheid gesteld. Het onderzoek is nu in een afrondende fase. De officier van justitie zal de zaak beoordelen en een beslissing nemen over de vervolging.

Cookieinstellingen