Utrechter krijgt drie jaar cel voor doodschudden dochtertje

Foto: CC0-Public Domain

UTRECHT – De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag een 25-jarige Utrechter veroordeeld tot drie jaar cel wegens het doodschudden van zijn dochtertje van net een maand oud. Het meisje belandde in oktober 2013 in het ziekenhuis met bloedingen in haar hersenen en botbreukjes. Ze overleed vijf dagen later.

Kort na de geboorte op 18 september 2013 merkt de moeder dat haar partner moeite heeft met de gebroken nachten. Als het kind tien dagen oud is, knijpt hij de baby en vanaf dat moment neemt zij de zorg voor de baby volledig op zich. Als de baby twee weken oud is, wordt moeder zelf mishandeld wat leidt tot een perforatie van het trommelvlies. In die eerste maand is er geregeld contact met de huisarts en met de kinderarts die zorgen hebben om de sociale situatie. Op woensdag 16 oktober wordt de baby een nacht opgenomen omdat er problemen zijn met de voeding. Er wordt dan een blauwe plek gezien maar verder doet de baby het goed. Op donderdag 17 oktober wordt het kindje weer opgenomen in het ziekenhuis, nu ernstig ziek. Verder medisch behandelen blijkt niet zinvol en op 21 oktober wordt de behandeling gestaakt, de baby overlijdt de volgende dag, een maand en vier dagen oud.

Letsel

Uit het onderzoek zijn diverse letsels gebleken: bloedingen in de hersenen, netvliesbloedingen, acht ribfracturen en een breuk in het linkerbeen. Deskundigen hebben aangegeven dat dit niet door de geboorte is gekomen en evenmin kan een genmutatie de oorzaak zijn van de bloedingen. Wat overblijft is dat het letsel is toegebracht en de soorten letsels passen ook bij dit beeld en zijn typisch voor kindermishandeling. De letsels moeten zijn ontstaan op de ochtend van 17 oktober. De verdachte biedt die ochtend aan voor het kind te zorgen zodat de moeder een paar uur kan bijslapen. De moeder besluit hem te vertrouwen – “het is per slot van rekening ook zijn kind”. Om 11.22 uur wordt ze door hem wakker gemaakt. De baby huilt dan heel raar, is stijf en bleek, wil niet drinken en draait met haar ogen.

Eis OvJ: 5 jaar

De officier van justitie vond daarom wettig en overtuigend bewezen dat de vader de baby krachtig heeft vastgepakt en zo hard heeft geschud dat er breuken zijn ontstaan en bloedingen in de hersenen zijn opgetreden waardoor het kind is komen te overlijden. Ze merkte dit aan als doodslag. Het is immers bekend dat baby’s van een maand oud kwetsbaar zijn en voorzichtig behandeld moeten worden. Ook woog de officier mee dat de man eerder is veroordeeld voor geweldsdelicten. Voor de doodslag op de baby, maar ook voor de mishandeling van de moeder van de baby eiste ze een celstraf van 5 jaar. Omdat de vermoedelijke doodslag plaatsvond in de proeftijd van een eerder gepleegd feit en de verdachte hiervoor nog een voorwaardelijke straf had open staan, eiste de officier dat hij deze straf van acht maanden cel ook moet uitzitten.

Cookieinstellingen