Themazitting fietsendiefstal op 30 april

Foto: CC0-Public Domain

UTRECHT – Op 30 april brengen de parketten Amsterdam en Midden-Nederland helers en stelers van fietsen in een themazitting voor de rechter om aan te geven dat de vervolging van fietsendiefstal het Openbaar Ministerie ernst is. De themazitting begint om 9.00 uur en wordt gehouden in een van de zalen van het Utrechtse Gerechtsgebouw.

Op de rol van het Arrondissementrechtbank Midden-Nederland staan dertien zaken uit de hele regio Utrecht, waarbij het zowel om stelen als om helen gaat. Van een aantal zaken is bekend wie de rechtmatige eigenaar is, van een aantal ook niet. In enkele zaken gaat het om lokfietsen. Fietsendiefstal is geen kapitaal delict. Desondanks verdient het blijvende aandacht vanuit politie, gemeenten en Openbaar Ministerie. Op die plekken waar het veel voorkomt, wordt preventieve informatie gegeven of worden lokfietsen ingezet. Maar ook op andere manieren weet de politie verdachten van fietsendiefstal op te sporen.

Doe aangifte

Dat het geen zin heeft om aangifte te doen als je fiets is gestolen, is een misvatting. Het komt voor dat de politie een fietsendief op heterdaad betrapt. Zonder aangifte is het lastiger de dief te vervolgen en met een aangifte kan de fiets terug naar de rechtmatige eigenaar. Dankzij aangiften krijgen politie, gemeente en OM zicht op de problematiek en wordt duidelijk welke preventiemaatregelen geboden zijn of waar lokfietsen moeten worden ingezet. De gemeente Utrecht bijvoorbeeld, waar het aantal fietsendiefstallen is gestegen, vraagt veel aandacht voor het voorkomen van fietsendiefstal en bood onlangs de mogelijkheid om je postcode in je fiets te laten graveren. Ander voorbeeld is Hilversum, waar in bepaalde wijken waar veel fietsen zijn gestolen binnenkort lokfietsen worden neergezet voor een bepaalde periode. Ten slotte kan het Openbaar Ministerie verdachten voor de rechter brengen en als blijkt dat deze zich al eerder schuldig heeft gemaakt aan fietsendiefstal en een hogere straf eisen.

Dit kun je doen om fietsendiefstal tegen te gaan:

  • Als je een tweedehands fiets koopt, controleer dan op rdw.nl of hij gestolen is. Ook op de site centrumfietsdiefstal.nl is veel informatie te vinden over het herkennen van een gestolen fiets.
  • Vul na aankoop een fietsregistratiekaart in. Die vind je op de site van de politie.
  • Zet je fiets goed op slot op een verlichte plek, in het zicht van mensen, zowel met een wiel als het frame aan een fietsenrek of een nietje of zet hem in een bewaakte stalling en gebruik een goed slot. Kijk hiervoor op stichtingart.nl.
  • Laat de fietsenmaker bij aankoop je postcode in je fiets graveren.
  • Zie je dat een fiets wordt gestolen, bel dan 112.
  • Is je fiets gestolen, doe dan aangifte. Dat kan digitaal op politie.nl
Cookieinstellingen