Donkere Dagen campagne succesvol afgerond

Foto: Public Domain

UTRECHT – In de donkere dagen van het jaar vinden meer inbraken plaats dan normaal. Vandaar dat de gemeente, politie en Openbaar Ministerie vanaf oktober 2014 tot en met 1 maart 2015 in samenwerking met partners zoals woningbouwcoöperaties intensief samengewerkt tijdens het Donkere Dagen Offensief. Met succes.

Doel was met gerichte acties het aantal woninginbraken én de andere High Impact Crime delicten, zoals overvallen, straatroven en geweldsdelicten verder te laten dalen.

Politie en gemeente zijn dagelijks actief geweest de High Impact Crime en dan met name woninginbraken terug te dringen. In meerdere wijken in de stad is extra ingezet door politie, zichtbaar en onzichtbaar. Dit in nauwe samenwerking met het gemeentelijk flexteam van Toezicht en Handhaving. Zo zijn er voorlichtingsavonden en wijkschouwen georganiseerd, bewoners zijn geïnformeerd doormiddel van huis-aan-huiskranten en er zijn door de hele stad tekstkarren geplaatst.

Resultaten
Deze integrale acties tijdens het Donkere Dagen Offensief hebben het volgende opgeleverd:

  • 33% minder woninginbraken in vergelijking met het aantal in dezelfde periode vorig jaar (van 1333 woninginbraken naar 895).
  • Grootste daling in Vleuten-De Meern (-51%).
  • Met name een daling in het aantal voltooide woninginbraken (-35%).

De integrale aanpak en de alertheid en meldingsbereidheid van de bewoners maakt dat het Donkere Dagen Offensief resultaat heeft opgeleverd.
Met de montage van een buitenlamp bij een bewoner van Parkwijk heeft burgemeester Jan van Zanen op 12 maart het Donkere Dagen Offensief 2014/2015 afgesloten. Inbrekers ‘in de schijnwerpers’ zetten, blijkt succesvol in de strijd tegen woninginbraak.

Cookieinstellingen