Utrechtse norm op hulp bij huishouden doorstaat toets rechter

Foto: Wie gaat mijn vloeren doen?

UTRECHT – In Utrecht heeft iedereen recht op een schoon huis. De meeste mensen die een beroep doen op dit recht kregen na de zogenaamde keukentafgesprekken de mededeling dat het aantal uren van 6 tot 8 terugging naar 1,5. Achthonderd Utrechters, ruim 10 procent van alle ontvangers, hebben bezwaar gemaakt. De rechtbank Midden-Nederland vindt het redelijk dat de gemeente op basis van nieuwe landelijke wetgeving in vrijwel alle gevallen de huishoudelijke hulp terugschroeft naar 1,5 uur per week.

 
Op 23 maart 2015 gaat het nieuwe model voor Hulp in het huishouden in. Hierdoor verandert de ondersteuning voor veel klanten. De overgang van de oude naar de nieuwe situatie is groot. Een team huishoudcoaches gaat daarom klanten helpen om hulp bij huishouden geregeld te krijgen.

Maximale ondersteuning

Zoals wethouder Jongerius op op 12 februari heeft aangekondigd, heeft de gemeente een tijdelijk team huishoudcoaches opgezet. Jongerius, “Naar aanleiding van eerdere signalen merkte ik hoe moeilijk de klanten het vinden om regie te pakken op de hulp in het huishouden. Daar wil ik hen maximaal bij ondersteunen. De huishoudcoach gaat bij de mensen thuis op bezoek om hen te helpen tot andere, structurele oplossingen te komen. Dit geldt voor alle klanten, niet alleen degene die bezwaar hebben gemaakt of een klacht hebben ingediend.”

‘Deze aanpak sluit goed aan bij de uitspraak van de rechter’, aldus Jongerius, “Want ook al is de basis van 78 uur voldoende, de overgang valt voor veel mensen niet mee.” Als klanten dat willen, komt een huishoudcoach op bezoek. Deze gaat samen met de klant op zoek naar een goede oplossing om de korting op het aantal uren in de nieuwe situatie op te vangen. Dat kan bijvoorbeeld zijn het mobiliseren van het eigen netwerk, het gebruik maken van vrijwilligersorganisaties of het inkopen van extra uren hulp in de huishouding tegen het gereduceerde tarief. Het team start 23 maart a.s. en is voorlopig een half jaar actief.

Advocaat Petra Staal, die een van de cliënten bijstaat, zegt in hoger beroep te gaan. “De rechtbank vindt 78 uur huishoudelijke hulp per jaar voldoende, omdat de gemeente hierover contracten heeft afgesloten met zorgorganisaties. Dat vind ik geen goede juridische onderbouwing. Het moet nog maar blijken of een huis in dat aantal uren daadwerkelijk schoon is te houden.”
Staal vindt dat de uitspraak houvast biedt voor alle Utrechters die het niet eens zijn met het toegekende aantal uren. ,,Ik kan het niet anders interpreteren dan dat in alle gevallen zorgvuldig onderzoek gedaan moet worden.”

Erkenning

Solgu, de belangenbehartiger van Utrechters met een handicap of chronische ziekte, heeft gemengde gevoelens bij de uitspraak. “Het is een erkenning dat onderzoeken niet goed zijn gedaan. Maar de rechter wil niet stellen dat bij iedereen meer onderzoek nodig is,” aldus directeur Annelies de Jong.

Cookieinstellingen