De Matthäus Passion volgens Johannes

UTRECHT – Cultuurzender Brava besteedt in de maand maart uitgebreid aandacht aan de rijke Nederlandse Matthäus-traditie. In de weken voor Pasen wordt in het hele land de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach uitgevoerd, in grote concertgebouwen en kleine parochiekerken, door amateurgezelschappen en ensembles van wereldfaam.

In samenwerking met de Nieuwe Philharmonie Utrecht (NPU) presenteert Brava dit jaar het unieke project De Matthäus volgens Johannes, waarin dirigent, violist en storyteller Johannes Leertouwer alle 68 delen van het beroemde oratorium toelicht. In video’s van 150 seconden vertelt Leertouwer over de achtergronden en muzikale aspecten van de Matthäus.

Johann_Sebastian_Bach

Nieuwe Philharmonie Utrecht
De uitleg in de filmpjes wordt verduidelijkt met filmfragmenten van de uitvoering van de Matthäus Passion door de NPU op Goede Vrijdag 2014. Dirigent Johannes Leertouwer neemt niet op de bok plaats maar in het orkest om het ensemble vanaf de eerste viool te leiden. Zo wil hij de communicatielijnen op het podium maar ook naar het publiek toe zo kort mogelijk maken. ‘De Matthäus volgens Johannes’ is een uitvloeisel van deze werkwijze waarmee Leertouwer het publiek nog dieper het stuk in trekt. Als gids in de klassieke muziek is brava het geëigende platform voor een dergelijke verdieping van een muziekstuk dat zo breed wordt gewaardeerd in de Nederlandse samenleving.

Uitzenddata en aanvangstijden
‘De Matthäus volgens Johannes’ is vanaf zondag 1 maart elke dag te zien bij Brava. De films worden uitgezonden rond 18.30 en 20.30 uur. Vanaf donderdag 26 maart zijn er elke dag drie films te zien: rond 14.00 uur, 18.30 uur en 20.30 uur. Op woensdag 1 april worden alle 68 films achter elkaar uitgezonden tussen 14.00 en 17.00 uur.

De uitvoering gedirigeerd door Johannes Leertouwer met de Nieuwe Philharmonie Utrecht is dit jaar bij te wonen op vrijdag 3 april in de Jacobikerk en zaterdag 4 april in de Nicolaikerk te Utrecht. Tijdens de repetities op dinsdag 31 maart en woensdag 1 april staan de deuren in de Torenpleinkerk te Vleuten open voor publiek vanuit de gedachte dat de NPU toegankelijk wil zijn voor iedereen.

Film gemist?
Alle films zijn tevens te bekijken op www.matthauspassion.tv, een website die breed aandacht besteedt aan de Matthäus-traditie. De films zijn ook te zien op het YouTubekanaal van Brava. Brava zal haar kijkers tevens via Facebook en Twitter op de hoogte houden over de films. Ook is het mogelijk om na elk deel via www.matthauspassion.tv het bijbehorende deel uit de uitvoering door de NPU uit 2014 te bekijken voor een verrijking van de toelichting van Johannes.

Cookieinstellingen