Van bijstand naar baan: Utrecht pakt werkloosheid breed aan

UTRECHT – De gemeente Utrecht pakt de werkloosheid breed aan. Via afspraken met uitzendbureaus, gemeentelijke projecten waarbij bedrijven verplicht worden werkzoekenden of jongeren een baan of stage aan te bieden, via het beschikbaar stellen van gelden aan ondernemers (LEF) en regionaal.

Om meer inwoners aan het werk te helpen, maakt de gemeente afspraken met uitzendbureaus en (sociaal) ondernemers. Dat leverde vorig jaar 2.627 plaatsingen op. Een pilot van de gemeente met de uitzendbureaus Tempo Team en Randstad heeft vanaf november 2014 voor 31 werkzoekenden in Utrecht werk opgeleverd. Behalve meer werk moeten mensen met een uitkering ook klaar zijn voor een baan. Wethouder Victor Everhardt: “Trainingen, scholing en werkleertrajecten voor bijstandsgerechtigden moeten zorgen voor meer kansen op een baan. Problemen, zoals schulden en problemen met de gezondheid, worden ook aangepakt.”

Werken aan werk
Utrecht verplicht bedrijven die een project voor de gemeente doen om werkzoekenden of jongeren een baan of stage te bieden, de zogenoemde social return. In 2014 werden via dit sociaal ondernemen 562 Utrechters geplaatst, waarvan 311 mensen uit de bijstand. De gemeente stelt vanaf 2015 via een Lokaal Economisch Fonds (LEF) 8 miljoen euro beschikbaar aan Utrechtse ondernemers. Niet de gemeente zelf gaat banen creëren, maar de Utrechtse ondernemers kunnen zelf initiatieven indienen voor extra werkgelegenheid. Zo wil Utrecht de economie aanjagen en in vier jaar tijd 1750 nieuwe banen en 500 nieuwe stage- of leerwerkplekken mogelijk maken.

Regionale aanpak werkloosheid
De komende twee jaar blijft Utrecht samen met 15 gemeenten in Utrecht-Midden de strijd aangaan tegen werkloosheid. De regio heeft hiervoor begin dit jaar 2.5 miljoen Europees geld (ESF-subsidie) toegekend gekregen. De regio richt zich met behulp van deze subsidie specifiek op het weer aan het werk krijgen van jongeren, arbeidsbeperkten, 50-plussers en bijstandsgerechtigden die langer dan 6 maanden een uitkering hebben. Dit kan door de inzet van bijvoorbeeld taaltrajecten, werktraining, jobcoaching en loonkostensubsidies.

 

Cookieinstellingen