Sociaal makelen voor krachtige wijken

UTRECHT – Het begrip ‘sociaal makelen’ is nog lang geen ingeburgerd fenomeen voor iedereen. Sommigen hebben nog steeds moeite met het woord en noemen het een vreselijk neologisme. Hoe het ook zij, sociaal makelen krijgt wel steeds meer inhoud. Door het stadsgesprek op 11 maart bijvoorbeeld.

Sociaal makelaars faciliteren initiatieven van bewoners, ondersteunen hen hierbij en verbeteren de kwaliteit van de wijknetwerken. Hiernaast zorgen zij – in de functie van gastheer/gastvrouw – voor goed sociaal beheer van de buurthuizen en de speeltuinen in de wijken. Ook zijn zij het aanspreekpunt voor u als gebruiker of bezoeker van het pand. Zij gaan in hun werk uit van de eigen kracht van mensen en zoeken aansluiting bij wat bewoners zelf willen en kunnen. Het gaat erom mensen te stimuleren om zélf problemen op te lossen, talenten te ontwikkelen en activiteiten te organiseren.

Bundelen van ervaringen

Om te kijken wat er leeft onder de bewoners zijn ambtenaren van de gemeente de wijken ingetrokken om met hen te spreken. Onderzoekers hebben overige belanghebbenden geïnterviewd, alle data geanalyseerd en de eerste bevindingen aan focusgroepen voorgelegd. Tijdens het Stadsgesprek praten deelnemers aan ‘wijktafels’ over de meest opvallende uitkomsten per wijk. Ook vertalen zij deze voorlopige bevindingen naar de uitvoering door de sociale makelorganisaties. Ervaringen als bewoner, sociaal makelaar of (wijk)raadslid zijn van belang voor de interpretatie van de onderzoeksresultaten en de vertaalslag naar de praktijk. Hun inbreng tijdens het Stadsgesprek maakt onderdeel uit van de gehele evaluatie. Mogelijk leiden de bevindingen tot een aanpassing van de opdracht aan de sociaal makelorganisaties.

Stadsgesprek: Sociaal makelen voor krachtige wijken
Woensdag 11 maart
19.30 uur – 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)

Stadskantoor (Stadsplateau 1), 11e verdieping

Aanmelden
Belangstellenden kunnen zich tot 9 maart voor dit Stadsgesprek aanmelden met een mail naar [email protected]

Cookieinstellingen