Gemeente Utrecht Handhavingsprogramma 2015

UTRECHT – Volgens het Handhavingsprogramma voor 2015 voor openbare ruimte en bebouwde omgeving van de gemeente Utrecht komt er een APK voor installaties in woningen en worden huisjesmelkers aangepakt. Het programma komt verder in grote lijnen overeen met dat van 2014.


Dit jaar start de pilot APK voor installaties in woningen. Met een jaarlijkse APK nemen de risico’s op kortsluitingen, gaslekken of koolmonoxidevergiftiging af. Hulpdiensten worden veelvuldig hiervoor ingeroepen. Slecht onderhoud van cv-ketels, geisers of verouderde elektrische voorzieningen leiden tot gevaarlijke situaties. Vooral de sociale huursector, de onderkant van de koopsector en studentenhuizen hebben baat bij een APK.

Nu op 1 januari 2015 de Woningwet is gewijzigd en de mogelijkheid om het beheer van panden over te nemen is verruimd, kan de gemeente beter ingrijpen dan voorheen. Zo kan de gemeente een bestuurlijke boete opleggen bij het herhaaldelijk overtreden van de bouwregelgeving. VTH gebruikt deze mogelijkheden en die uit de huisvestingregelgeving bij de aanpak van huisjesmelkers. Deze aanpak is juridisch complex en vraagt lange doorlooptijden met een intensieve aanpak.

Succesvolle aanpak

In 2014 is een pilot gestart met extra toezicht op plaatsen in de stad waar relatief veel criminaliteit is; de hotspots. Deze aanpak blijkt succesvol te zijn bij het terugdringen van veelvoorkomende criminaliteit en wordt in 2015 voortgezet. De keuze van de gebieden is afhankelijk van de omvang van de criminaliteit en het verwachte rendement en wordt in overleg met de Politie gemaakt. Het flexteam bestaat uit zes ervaren Boa’s die zoveel mogelijk op ‘hot times’ werken. Ook de integrale gebiedsgerichte aanpakken zoals aan de Amsterdamsestraatweg en in de Breedstraatbuurt worden voortgezet.

In 2015 is verder de milieuzone uitgebreid. VTH houdt toezicht met behulp van langs de invalswegen geplaatste camera’s en met scanauto’s.  In samenwerking met Stadswerken gaat VTH projectmatig capaciteit inzetten op het tegengaan van zwerfvuil op bijvoorbeeld ‘snoeproutes’ tussen scholen en winkels en tijdens de zomer naar aanleiding van meldingen, in de parken.

Voorts vindt er minder toezicht plaats op onder andere koelingen supermarkten en op controles van vergunde seksinrichtingen (door sluiten Zandpad en Hardebollenstraat).

Vergunningsvrij bouwen

De mogelijkheden om vergunningsvrij te bouwen zijn eind 2014 verruimd. Om het effect hiervan te bepalen start VTH een onderzoek in drie wijken. In het onderzoek komt onder andere aan bod hoe vaak en wat er vergunningsvrij is gebouwd, de technische kwaliteit, en wat bewoners en eigenaren vinden van deze bouwwerken.

Cookieinstellingen