Roeiverenigingen en gemeente tekenen convenant behoud van Utrechtse roeisport

Foto: gemeente Utrecht

Gemeente Utrecht en de Utrechtse roeiverenigingen hebben gisteren een convenant ondertekend om de roeisport te behouden op het Merwedekanaal. De roeisport is al meer dan 140 jaar onderdeel van Utrecht en met het tekenen van het convenant geven beide partijen aan om dit ook in de toekomst te behouden. In het convenant zijn afspraken gemaakt over de inrichting van oever, de bruggen en veiligheid op en rondom het water.

Jaarlijks sporten zo’n 3000 roeiers van verschillende leeftijden bij één van de drie Utrechtse verenigingen. Vanwege de drukte en ontwikkelingen op en rondom de Merwedekanaalzone spraken de gemeenten en roeiverenigingen af om in een convenant afspraken vast te leggen die als kader dienen voor alle afzonderlijke ontwikkelingen.
Wethouder Sport Rachel Streefland: “We vinden het als gemeente belangrijk dat we ruimte blijven bieden aan sport en bewegen. Roeien en Utrecht horen bij elkaar: jong en oud, jeugd, studenten en werkenden zijn al tientallen jaren samen op en aan het Merwedekanaal te vinden.”
“De roeisport heeft op het Merwedekanaal daarom een bijzondere positie, maar geen exclusief recht. Vanuit die gedachte hebben we in goed overleg afspraken hebben gemaakt die de verdere ontwikkeling van de roeisport én de groei van de stad mogelijk maken”, aldus Wethouder Kees Diepeveen van Wonen en Openbare Ruimte.
De gemeente en de verenigingen zijn het erover eens dat de nieuwe invulling van de Merwedekanaalzone niet aansluit bij het trainen op hoge snelheid en dus toproeien. Daarom is de verwachting dat toproeiers in de toekomst moeten uitwijken naar ander trainingswater. De roeiverenigingen werken een voorstel uit voor realisatie en exploitatie van een accommodatie ter vervanging van de niet meer in Utrecht passende vaarbewegingen en de gemeente zoekt naar oplossingen om een bijdrage aan de financiering van de aanvullende locatie te realiseren.
Esther van Bostelen, woordvoerder namens de roeiverenigingen: “We zijn blij dat we de afgelopen maanden op zo’n constructieve manier met de gemeente in gesprek zijn geweest. Het behoud van de roeisport in Utrecht voelt nu als een gezamenlijke verantwoordelijkheid.”

Reacties

Cookieinstellingen