Alternatieve Vuelta-etappe in de vorm van een Spaanse stier

Foto: Fietsen Maken Utrecht

Op de dag dat de Ronde van Spanje (Vuelta) start in het Spaanse Irún fietsen de makers van het boek Fietsen Maken Utrecht, Kaspar Hanenbergh en Laurens Hitman,een alternatieve etappe door Utrecht in de vorm van een Spaanse stier. Met het initiatief wordt de ambitie om de Vuelta in 2022 in Utrecht van start te laten gaan nog eens onderstreept.

Eerder dit jaar was de coronacrisis aanleiding voor uitstel van een Utrechtse Vuelta-start waarna 2022 al snel naar voren kwam als het jaar voor een herkansing. In het boek Fietsen Maken Utrecht fietst de lezer mee langs de Utrechtse etappes van Giro, Tour en Vuelta en ziet zo hoe Utrecht dé fietsprovincie van Nederland is geworden. Als bakermat begonnen met het eerste fietspad ter wereld (de Maliebaan) tot wat Utrecht nu is; een innovatieve fietsregio waarin de fiets steeds centraler staat.
In het boek staan tal van wetenswaardigheden, prachtige foto’s en verrassende interviews met onder meer oud-burgemeester Jan van Zanen en oud-wielerprof Stef Clement. Verschillende fietsenmakers en “fietsprofessionals’ die aan de basisvan het succes van deze fietsprovincie staan komen in tekst en beeld aan bod.
Wat de makers hebben geleerd uit hun rondgang langs al de verschillende fietsenmakers en andere ‘fietsprofessionals’ is het belang van het met enige regelmaat organiseren van een groot wielerevenement. Laurens Hitman: “De kracht zit in de herhaling. Een eenmalig groot sportevenement heeft niet of nauwelijks blijvende impact op een stad of regio. In Utrecht is duidelijk zichtbaar dat die herhaling, ondanks een voorlopig uitgesteld Vuelta-start, wél effect heeft. Het leidt tot blijvende initiatieven, netwerken en evenementen. Wielerplatform Utrecht, Utrecht Bike Community, de Ronde van Utrecht en toertochten als de Classico Giro Utrecht en de Tour d’Utrecht zijn hier mooie voorbeelden van.
Ook de fietslessen die De Fietsmeesters sinds de start van de Tour de France in Utrecht nog steeds geven op basisscholen,in de Utrechtse wijken en op het azc zijn een goed voorbeeld van ‘Grand Tour legacy’.
De ontwikkelingen in Utrecht stad en regio staan niet stil. Zo zijn er snelle fietsverbindingen in de maak, komen er steeds meer ‘auto te gast-straten’ en kent Utrecht stad inmiddels de grootste fietsenstalling ter wereld. Het boek Fietsen Maken Utrecht, dat kon rekenen op steun van de Provincie Utrecht, draagt bij aan het zichtbaar maken van al die ontwikkelingen, zowel aan eigen inwoners als aan toeristen en buitenlandse ‘fietsprofessionals’ die hierheen komen om kennis op te doen. Kaspar Hanenbergh: “Het boek is ook een volgende stap om uiteindelijk te komen tot een interactief fietscentrum waar de ontwikkelingen worden getoond en je op antieke én nieuwe, futuristische fietsen kunt rijden. Misschien is dit centrum wel zo interactief dat er in de provincie verschillende onderdelen zijn die je met de fiets aan elkaar kunt verbinden.”

Cookieinstellingen