Foto: Singelswim

Meer dan 150 deelnemers en bijna 2000 donateurs van de Jubileumeditie van de SingelSwim Utrecht hebben op zondag 16 juni € 55.810 bij elkaar gezwommen voor de strijd tegen de spierziekte FSHD. Onder de deelnemers bevonden zich ook burgemeester van Utrecht Jan van Zanen en Qmusic dj Domien Verschuuren. De laatste had een eigen Instagram actie op touw gezet om geld op te halen voor het goede doel.

Onder de deelnemers bevond zich ook revalidatiearts Nicole Voet, die met een monovin een bootje met daarin de Burgemeester en kind ambassadeur Milan Altena en de cheque met het opgehaalde bedrag naar de finish zwom. Oudste deelnemer was Frans Jacobs met 82jr. Jongste deelnemer was Scott Menheere van 8jr. Het geheel werd gepresenteerd door Ambassadeur en cabaretier Ronald Snijders.
De SingelSwim Utrecht is een benefiet zwemtocht door de oudste verdedigingsgracht van Nederland: de Utrechtse Singel. Het idee van de SingelSwim is in 2013 ontstaan om een behandeling voor FSHD dichterbij te brengen. In 2015 is de eerste editie succesvol georganiseerd. De SingelSwim staat geheel in het teken van gezamenlijk fondsen bij elkaar zwemmen en aandacht vragen voor de spierziekte FSHD. De SingelSwim wordt georganiseerd door de stichting SingelSwim in samenwerking met de FSHD stichting, de stichting Spieren voor Spieren en evenorganisator Central Events.
FSHD (Facio Scapulo Humerale Dystrofie) is een erfelijke chronisch progressieve spierziekte waarbij de skeletspieren langzaam verdwijnen door een genetisch defect. Helaas is er nog geen behandeling of medicijn beschikbaar. FSHD is een van de meest voorkomende erfelijke spierziekten ter wereld. Wereldwijd hebben (veel) meer dan 870.000 mensen FSHD. In Nederland zijn dit meer dan 2000 mensen.
De opbrengsten van de SingelSwim Utrecht worden voor een groot deel besteed aan de Utrechtse onderzoeksgroep van prof. Geijsen in het Hubrecht Instituut. Het Hubrecht Instituut is gelieerd aan het Utrechts UMC. Professor Geijsen en zijn mensen zoeken naar een manier om een kapot gen te herstellen in de zieke spieren van mensen met FSHD. Een microscopisch klein schaartje – CRISPR-Cas – speelt daarbij een belangrijke rol. Het team onderzoekt hoe zij in het DNA moeten knippen om het ziekmakende FSHD-gen uit te schakelen
Tevens worden onderstaande reeds lopende onderzoeken hiermee gesteund:
Yumen Bionics – Het ontwikkelen van een robotarm
Radboud Universiteit Nijmegen – Onderzoek naar het effect van anti-oxidanten
LUMC Leiden – Ontwikkeling anti-body treatment voor FSHD
Radboud universiteit Nijmegen – Faciale zwakte deel II

De SingelSwim start met de KidsSwim en is voor kinderen van 10 tot 15 jaar met het zwemdiploma A en B. Zij zwemmen de laatste 800 meter van het parcours samen met een begeleider van 18 jaar of ouder. Kinderen kunnen dus een mooi bedrag bij elkaar zwemmen tegen de spierziekte FSHD. De allerkleinsten zwemmen niet maar kunnen ludiek verkleed supporten!
De SingelSwim Utrecht werkt duurzaam daar waar mogelijk. Zo verzorgt PicNic het transport van de bagage, is er een Join-the-Pipe punt in het park, Potverdorie! zorgt voor vers fruit bij de finish, GreenJoy stelt een elektrisch bootje ter beschikking eventueel overgebleven Speedo badmutsen & kleding worden gedoneerd. De catering is biologisch, etc. De SingelSwim is een echt Utrechts zwemevent, dat alle ingrediënten van maatschappelijk verantwoord ondernemen in zich heeft.

Reacties

0