EK voetbal levert 3,9 miljoen op

Foto: UEFA

Het EK voetbal voor vrouwen afgelopen zomer heeft in Utrecht gezorgd voor 3,9 miljoen euro aan uitgaven die direct aan het toernooi te danken zijn. Het grootste deel van dit bedrag wordt gevormd door bestedingen van bezoekers, waaronder bijvoorbeeld hotelovernachtingen en uitgaven in cafés en restaurants. Dit blijkt uit een impactanalyse die de gemeente Utrecht samen met de Stichting EK Vrouwen 2017 liet uitvoeren. Het evenement werd door bezoekers gewaardeerd met een 8,4 als rapportcijfer, gelijk aan die van het Grand Départ van de Tour de France in 2015.

Doel van het toernooi was ook om het meisjes- en vrouwenvoetbal bij Utrechtse amateurclubs te stimuleren. Het aantal vrouwelijke KNVB-leden bij Utrechtse verenigingen groeide in 2017-2018 van 1961 een jaar eerder naar 2224, iets boven de doelstelling van 2200.

Utrecht organiseerde vier groepswedstrijden, waaronder openingswedstrijd Nederland-Noorwegen in een uitverkocht Stadion Galgenwaard. Ook was Utrecht met een boottocht naar Park Lepelenburg decor van de huldiging van de Nederlandse vrouwen die Europees kampioen werden, al was de huldiging geen onderdeel van deze analyse. De wedstrijden trokken in totaal een kleine 40.000 bezoekers. 86 procent van de bezoekers kwam uit Nederland.

Cookieinstellingen