Provincie Utrecht opent 500 kilometer aan nieuwe wandelroutes

Foto: Pixabay

Met een ferme stap zette gedeputeerde Mariette Pennarts van de provincie Utrecht haar voetafdruk op een wandelkaart. Hiermee opende zij samen met bestuurders van recreatieschappen en gemeenten 500 kilometer aan wandelroutes in het Groene Hart Utrecht-Midden (Vechtstreek, Noorderpark, gemeenten Utrecht en Vianen).

Met deze 500 kilometer aan wandelroutes in het Groene Hart Utrecht-Midden kunnen wandelaars genieten van een wandelknooppuntennetwerk van in totaal 1.100 kilometer in de provincie Utrecht. Het Utrechtse wandelknooppuntennetwerk sluit aan op wandelroutenetwerken in aangrenzende provincies.

Het Utrechtse wandelknooppuntennetwerk is het resultaat van de samenwerking tussen provincie, recreatieschappen, gemeenten en terreinbeheerders en helpt de provincie Utrecht aantrekkelijker te maken voor recreanten.

Mariette Pennarts: “Ons streven is om voor 2020 een samenhangend netwerk te realiseren van regionale routes voor wandelen, fietsen en varen. Voor fietsen kennen we allemaal het systeem met de genummerde paaltjes: het fietsknooppuntensysteem. Voor wandelen willen we in de hele provincie hetzelfde doen. Aan de westkant van de provincie ligt dit wandelknooppuntennetwerk er al. Aan de oostkant wordt binnenkort gestart en deze sluit aan op het geopende knooppuntennetwerk.”

De provincie bereidt, samen met de gemeenten, de oprichting van een Routebureau voor. Het Routebureau is 1 januari 2018 operationeel en zorgt ervoor dat er één centraal punt is waar alle routenetwerken gecoördineerd en ontwikkeld worden. Hierdoor wordt kwaliteit, regionale samenhang, en opbouw van specifieke expertise voor routes en routenetwerken gegarandeerd.

Het knooppuntennetwerk is nu al te raadplegen via een digitale routeplanner, een app voor Iphone en Android en gedrukte kaarten, die verkrijgbaar zijn bij de lokale VVV’s en de website van Recreatie Midden Nederland.

Cookieinstellingen