Sporten op voetbalvelden met rubbergranulaat is volgens gemeente veilig

Foto:

Afgelopen woensdag was er een tweede uitzending van Zembla over de effecten van rubbergranulaat op voetbalvelden. Hierbij kwam een onderzoek van de Vrije Universiteit aan de orde.

Volgens het RIVM geeft het onderzoek van de VU nieuw inzicht maar is dit inzicht onduidelijk omdat onduidelijk is om welke stoffen het gaat en in hoeverre de situatie in de proef, met zebravissen-embryo’s, relevant is voor de blootstelling voor de mens. De informatie over de schadelijke effecten op de mens kan volgens de RIVM pas beoordeeld worden als meer kwantitatieve informatie voorhanden is.

Het RIVM laat in een reactie weten achter haar conclusie te blijven staan dat het sporten op voetbalvelden met rubbergranulaat veilig is. De gemeente volgt de conclusies van het RIVM. De betrokken voetbalverenigingen en de VSU zijn hiervan op de hoogte gesteld.

In Utrecht zijn van de 44 voetbal kunstgrasvelden er nog 11 velden en 3 trainingsveldjes met rubbergranulaat. Bij vervanging van deze velden zal het product TPE (geproduceerde kunststof korrel) gebruikt worden.

Van de vijf Cruyffcourts zijn twee Cruyffcourts aan het Kastelenplantsoen en Thorbekceklaan onlangs gerenoveerd waarbij nog rubbergranulaat op basis van autobanden is toegepast. Bij de Cruyffcourts aan de Marnedreef, Marcol Pololaan en Peltlaan is gebruik gemaakt van TPE.

De kunstgrasvelden met rubbergranulaat zullen eind 2020 allemaal zijn vervangen. De Cruyffcourts met rubbergranulaat staan voor 2026 op de planning om te worden gerenoveerd.

Cookieinstellingen