100 hoogleraren fietsen naar 3.000 basisschoolleerlingen tijdens Meet the Professor

Foto: Universiteit Utrecht

Hoogleraren van de Universiteit Utrecht stappen vandaag, 23 maart 2022, op de fiets naar verschillende basisscholen in Utrecht. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 hebben lang uitgekeken naar de komst van de hoogleraar. Tijdens Meet the Professor krijgen zij eindelijk de kans om hem of haar te ontmoeten en alles te vragen.

De Universiteit Utrecht laat leerlingen zo kennismaken met wetenschap en onderzoek doen om de afstand tussen de universiteit en de samenleving te verkleinen. Hoogleraren vertellen over wetenschap, hun eigen onderzoek en de universiteit. Het biedt leerlingen de kans hun wereld te verbreden en draagt bij aan een vergroot toekomstperspectief.
In aanloop naar deze zesde editie van Meet the Professor kregen de deelnemende klassen gouden enveloppen met daarin lesactiviteiten en hints over hun prof. Zo kwam de klas steeds meer te weten over de identiteit en het onderzoek van de professor. De vakgebieden lopen namelijk zeer uiteen van klimaatverandering, kunstmatige intelligentie en internationaal recht tot diversiteit, ethiek en plantenziekten. Tegelijkertijd leren de kinderen in dit voorstadium al over wetenschap, onderzoek en de universiteit.
De hoogleraren gaan op de fiets naar de basisscholen toe. Dit jaar zijn de fietsen uitgerust met een sensor van SODAQ, die elke 10 seconden de luchtkwaliteit meet. Hoogleraar milieu-epidemiologie Roel Vermeulen doet met zijn team onderzoek naar de invloed van luchtkwaliteit op onze gezondheid. Mobiele sensoren, zoals de SODAQ AIR, leveren een schat aan nieuwe onderzoeksdata op, waardoor onderzoekers meer inzicht krijgen in de mogelijke gezondheidseffecten van luchtkwaliteit. Via een open platform kunnen inwoners zien waar op dat moment de lucht het ‘schoonst’ is. Ook de hoogleraren krijgen na afloop inzicht in hun fietsroute. Wie heeft de gezondste route afgelegd naar de basisschool?
Benieuwd naar de hoogleraren op de fiets en het bezoek in de klas? Volg ons op Twitter externe link en Instagram externe link voor updates, foto’s en video’s. 

Reacties

Cookieinstellingen