Sonnenborgh heropent met een zonsverduistering en een mini-tentoonstelling over Kees de Jager

Foto: Sonnenburgh

Sonnenborgh – museum & sterrenwacht gaat weer open. Op donderdag 10 juni opent het museum en de sterrenwacht na maanden lockdown haar deuren voor het publiek. Een paar dagen nadat het officieel ‘mocht’. Maar geen betere dag denkbaar voor een sterrenwacht: op 10 juni is er een gedeeltelijke zonsverduistering die vanaf Sonnenborgh heel goed te zien is.

Op donderdag 10 juni rond en na het middaguur neemt de maan een hapje uit de zon. Deze gedeeltelijke zonsverduistering duurt ongeveer twee uur. Een unieke gebeurtenis. De vorige (totale) zonsverduistering – zichtbaar vanuit Nederland – was in 2015. De volgende zichtbare gedeeltelijke zonsverduisteringen zijn in oktober 2022 of maart 2025. Sonnenborgh zet alle telescopen bemand met publieksbegeleiders klaar om bezoekers het hemelverschijnsel te laten meemaken. Tijd: tussen 10.30 en 13.30 uur.
Om de heropening nog zonniger te maken, is vanaf 10 juni ook de mini-tentoonstelling Onderzoek de zon te zien. Deze expositie is ter ere van prof. dr. Kees de Jager, die onlangs overleed op 100-jarige leeftijd. Kees de Jager: wereldberoemd astronoom. Bedenker van het woord ‘oerknal’. Pionier van het Nederlandse ruimteonderzoek. Oud-directeur van sterrenwacht Sonnenborgh. Groot popularisator van wetenschap. De mini-tentoonstelling gaat in vogelvlucht door zijn rijke wetenschappelijke leven.
Onderdeel van de expositie is de museumfilm Duik in het onbekende waarin vakgenoten als Vincent Icke vertellen over de uitzonderlijke wetenschapper die Kees de Jager was. Kinderen tussen de 6 en 12 jaar treden in zijn voetsporen. Met een proefjesspeurtocht over de zon stappen ze in de schoenen van een zonne-astronoom.
Meer informatie over de gedeeltelijke zonsverduistering en kopen van online tickets: https://www.sonnenborgh.nl/zonsverduistering

Reacties

Cookieinstellingen