Hoogleraren videobellen met 2500 basisschoolleerlingen

Foto: Lize Kraan

Ruim 100 hoogleraren van de Universiteit Utrecht zitten vandaag, woensdagochtend 24 maart, klaar achter hun laptop om te videobellen met basisschoolklassen in Utrecht. Leerlingen van groep 7 en 8 hebben lang uitgekeken naar de ontmoeting met de hoogleraar. Tijdens Meet the Professor krijgen zij eindelijk de kans om met hem of haar kennis te maken en alles te vragen.

De Universiteit Utrecht laat leerlingen zo kennis maken met wetenschap en onderzoek doen om de afstand tussen de universiteit en de samenleving te verkleinen. Hoogleraren vertellen over wetenschap, hun eigen onderzoek en de universiteit. Het biedt leerlingen de kans hun wereld te verbreden en draagt bij aan een vergroot toekomstperspectief.
Dit jaar is de vijfde editie van Meet the Professor. De eerste vier edities stapten de hoogleraren van de Universiteit Utrecht in hun toga op de fiets naar de basisscholen. In 2020 kon Meet the Professor niet doorgaan vanwege de uitbraak van de pandemie. De hoogleraren waren dit jaar graag weer naar de leerlingen op school gekomen, maar helaas is dat niet mogelijk. Daarom gaan ze met elkaar videobellen, een middel waar zowel de hoogleraren als de leerlingen al aan zijn gewend door de het thuisonderwijs.
Rector Magnificus van de Universiteit Utrecht, prof. dr. Henk Kummeling kondigde het programma aan in een videoboodschap externe link. Over deze digitale editie zegt hij: “Ik heb het grootst mogelijke respect voor de leraren en voor wat ze allemaal voor elkaar hebben gekregen in de achterliggende thuiswerkperiode. De flexibiliteit en de mooie dingen die voor elkaar zijn gebracht. Wij gaan er ook wat moois van maken op 24 maart.” Ook leraren zijn enthousiast: “Het is superfijn dat de professor dit jaar alsnog, al is het online, onze klas in kan komen. We zijn heel benieuwd, de leerlingen zijn al druk bezig met het bedenken van vragen.”
In aanloop naar 24 maart kregen de deelnemende klassen elke maand een gouden envelop met daarin lesactiviteiten en een hint over hun prof. Zo kwam de klas steeds meer te weten over de identiteit van de professor en zijn/haar onderzoek. De vakgebieden lopen zeer uiteen; van klimaatverandering, deeltjesfysica en diversiteit tot ethiek en plantenziekten. Tegelijkertijd leren de kinderen over wetenschap, onderzoek en de universiteit.

Reacties

Cookieinstellingen