Vlaggen Universiteit Utrecht halfstok naar aanleiding van moord op Samuel Paty

Foto: UU

Vandaag, maandag 2 november, herdenken Franse scholen de moord op Samuel Paty. De vlaggen op de gebouwen van de Universiteit Utrecht hangen vandaag ook halfstok.

De moord op de Franse docent Samuel Paty is een gruwelijke daad en een aanval op onze samenleving, waarbinnen vrijheid van meningsuiting een van de belangrijkste democratische kernwaarden is, aldus de Universiteit Utrecht. De Universiteit Utrecht laat weten pal te staan voor de grondwettelijk vrijheid van meningsuiting. Alle leraren – wereldwijd – moeten zonder angst of druk van buitenaf hun lessen kunnen geven. Goed onderwijs leert mensen dialoog voeren, ook over moeilijke onderwerpen. Daarvoor is een veilige leeromgeving nodig waarin iedereen welkom is, en ruimte om verschillen samen met respect te onderzoeken.
Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Frankrijk riepen de Nederlandse onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob onderwijsinstellingen in ons land op om over de aanslag in gesprek te gaan en zich uit te spreken voor de vrijheid van meningsuiting. Aan die oproep geeft de Universiteit Utrecht van harte gehoor.

Reacties