Universiteit Utrecht viert verjaardag

Foto: Utrecht archief

Vandaag, op donderdag 26 maart, viert de Universiteit Utrecht de Dies Natalis, ofwel de verjaardag van de universiteit. In 1636 werd de academische universiteit geboren. Normaal gesproken viert men de Dies Natalis in de Domkerk, maar dat is dit jaar niet mogelijk.

Al in 1470 waren er plannen om een universiteit te stichten in Utrecht, het biedt namelijk veel economische, culturele en politieke voordelen. De plannen van het stadsbestuur gingen echter niet door. Pas in 1634 richtte men de ‘Illustere School’ op, de voorloper van de universiteit. Twee jaar later kreeg deze school de nieuwe status van academische universiteit.
Ééns in de vijf jaar viert de universiteit een lustrum. De universiteit kent al 76 lustra en volgend jaar worden dat er 77. Tijdens voorgaande lustrumfeesten werden wonderlijke activiteiten gehouden, georganiseerd door studentenverenigingen. In de beeldcollectie van het Utrechts Archief zijn fascinerende foto’s te vinden van de voorgaande lustra.
Zo werden er prachtige optochten gehouden met maskerades en werd de stad bijzonder versierd. In 1911 bijvoorbeeld (55ste lustrum) was het thema Het Beleg van Utrecht van 1345. De Tolsteegpoort werd gereconstrueerd en overal verschenen studenten in middeleeuwse klederdracht. Hoe zou de universiteit het volgend jaar gaan vieren?

Reacties