Studentenhuis Noorderstraat uit Utrecht wint Student Energy Race

Foto: studenten energy race

De afgelopen vier maanden was het weer een spannende strijd tussen de deelnemers van de Student Energy Race (SER). Studentenhuis Noorderstraat uit Utrecht bespaarde van afgelopen november tot en met februari het meeste energie. Een besparing van maar liefst 72% ten opzichte van voorgaande jaren leverde hen een eerste plaats op. Rob Donninger, directeur van de SSH, reikte daarom op dinsdag 10 maart de hoofdprijs uit aan deze gedreven studenten.

De Student Energy Race werd dit jaar voor de achtste keer gehouden. Vijftien studentenhuizen uit Amsterdam, Delft, Leiden, Nijmegen en Utrecht deden mee. In totaal zetten 188 studenten zich tijdens deze wedstrijd in om zoveel mogelijk gas, warmte en elektriciteit te besparen. Gemiddeld bespaarden zij zo’n 28%, wat meer is vergeleken met vorig jaar (24%). De deelnemende studenten moesten flinke aanpassingen doen in hun gedrag en voerden maatregelen door in hun huis. Denk aan korter douchen, de verwarming een graadje lager, niet onnodig licht laten branden, maar ook het plaatsen van tochtstrips en energiezuinige koelkasten.
Behalve aan de bewoners van de Noorderstraat, die de hoofdprijs wonnen vanwege de grootste besparing, werd ook een prijs uitgereikt aan het huis dat de kleinste ecologische voetafdruk achterlaat. Dit wordt gebaseerd op het absolute energieverbruik per m2 woonoppervlak per persoon. Studentenhuis Multatuliplaats  in Nijmegen kwam als zuinigste uit de bus. Dinsdag 10 maart ontvingen beide winnaars hun prijs; een cheque ter waarde van €900,- die de studenten mogen besteden aan een duurzaam initiatief naar keuze.
De Student Energy Race is opgezet om studenten bewust met energie om te laten gaan en zich energiebesparende gewoonten eigen te laten maken. En hoewel het energiebewustzijn van studenten en andere jongeren de laatste jaren toeneemt, gaat er in studentenhuizen toch nog veel energie verloren. Zo wordt er vaak lang gedoucht, staat de verwarming onnodig aan of zitten vriezers vol met ijs. Dat de wedstrijd effect heeft, is inmiddels duidelijk. In alle acht edities van de SER zijn grote besparingen gerealiseerd. Niet alleen ten tijde van de wedstrijd, maar ook daarna. Daarmee was een belangrijk doel van de wedstrijd bereikt: een energiebewuste leefstijl bij de bewoners (en hun opvolgers) van de studentenhuizen. Voor de studenten is er een bijkomend voordeel van een flinke financiële bezuiniging op de energiekosten.
Veel grote studentencomplexen beschikken over slechts één energiemeter, waardoor ze momenteel niet mee kunnen doen aan de SER. Een studentencomplex omvat vaak meerdere eenheden; elke eenheid vormt een separaat studentenhuis. De energie van deze studentenhuizen is niet apart ‘bemeterd’. Een gemiste kans, als het aan de organiserende partijen van de SER ligt. Ze zijn daarom op zoek naar een innovatief concept waardoor het mogelijk wordt dat álle studenten, ongeacht waar zij wonen, mee kunnen doen. Op 16 mei vindt een Hackathon plaats waarbij studenten slimme concepten kunnen ontwikkelen voor een vernieuwde duurzaamheidswedstrijd.  Meer informatie staat op www.studentenergyrace.nl/hackathon.

Aan de Student Energy Race doen huizen van de studentenhuisvesters DUWO, SSH, De Key en SSH& mee. Ook netwerkorganisatie Studenten voor Morgen werkt mee aan de race. De wedstrijd begon op 1 november 2019 en liep af op 29 februari 2020.
De race en de deelnemers zijn te volgen via Facebook en Instagram.

Cookieinstellingen