Christelijk Gymnasium Utrecht behaalt 3e plek op 21e editie NK Debatteren voor Scholieren

Foto: Wineke Onstwedder

Afgelopen zaterdag vond de finale van de 21e editie van het NK Debatteren voor Scholieren plaats op de Universiteit Utrecht. Het Christelijk Gymnasium Utrecht en het Utrechts Stedelijk Gymnasium streden hier voor de winst, maar grepen nét naast de titel ‘Landelijk Debatkampioen’. De beste individuele debater kwam van het Christelijk Gymnasium Utrecht dat 3e werd. Het Utrechts Stedelijk Gymnasium behaalde de 7e plaats. Na een zinderend finaledebat tegen het Haarlemmermeer Lyceum TTO ging het Stedelijk Gymnasium Johan van den Oldenbarnevelt uiteindelijk welverdiend met de winst naar huis.

Het NK Debatteren voor Scholieren wordt al sinds 1998 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, een organisatie die speelse debatactiviteiten voor scholen ontwikkelt die ervoor zorgen dat leerlingen nieuwsgierig blijven, overtuigender durven spreken en zorgvuldiger leren luisteren. Naast landelijke kampioenschappen verzorgt de stichting ook nascholing aan docenten, geven zij debattrainingen in de klas en ontwikkelen zij lesmateriaal.
Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Adessium Foundation, het D/M Fonds voor goed spreken en de Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, het Mendelcollege, het Gymnasium Camphusianum en uiteraard gastlocatie – voor het vierde jaar op rij – de Universiteit Utrecht.
Maanden hebben de debaters geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. Tijdens drie voorrondes hebben ruim 110 scholen deelgenomen aan het toernooi die plaats vonden op gastlocaties die zelf ook al jaren deelnemen aan het NK Scholieren: Gymnasium Camphusianum uit Gorinchem en het Mendelcollege uit Haarlem. De voorrondes hebben tweeëndertig finalisten opgeleverd die gedegen kanshebbers waren om de titel Nederlands Kampioen te veroveren.
De scholieren hebben zes weken de tijd om de debatstellingen voor te bereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij vóór of tegen de stelling moet pleiten. Daarnaast hebben de leerlingen gedebatteerd over twee improvisatiestellingen*.
De leerlingen debatteerden deze finale onder andere over de volgende stellingen:
§  Seksuele voorlichting leidt tot economische groei
§  Het moet verboden worden voor foodtrucks om in de buurt van scholen te staan*
§  In de top 5 van iedere kieslijst moet minimaal 1 kandidaat 30 jaar of jonger zijn
§  Het moet verboden worden voor docenten en leerkrachten om te staken*
§  Als een moeder na de bevalling weer gaat werken, moet de partner 3 maanden thuis blijven

'

Reacties

article
70562
Afgelopen zaterdag vond de finale van de 21e editie van het NK Debatteren voor Scholieren
https://utrecht.nieuws.nl/onderwijswetenschap/70562/christelijk-gymnasium-utrecht-behaalt-3e-plek-op-21e-editie-nk-debatteren-voor-scholieren/
2019-01-29T10:36:46+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2019/01/29103604/NK-Debatteren-voor-Scholieren-2019-Finale-Wineke-Onstwedder-rechtenvri....jpg
Onderwijs & Wetenschap