Zaterdag 26 januari finale 21e NK Debatteren voor Scholieren in Utrecht

Foto: pixabay

Uit alle hoeken van het land reizen debatteams op 26 januari naar de Universiteit Utrecht voor de finale van de 21e editie van het NK Debatteren voor Scholieren, waaronder leerlingen van het Christelijk Gymnasium Utrecht en het Utrechts Stedelijk Gymnasium. De debaters gaan die dag de verbale strijd aan in de hoop naar huis te gaan met de titel ‘Landelijk Debatkampioen’.

Het NK Debatteren voor Scholieren wordt al sinds 1998 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, een organisatie die speelse debatactiviteiten voor scholen ontwikkelt die ervoor zorgen dat leerlingen nieuwsgierig blijven, overtuigender durven spreken en zorgvuldiger leren luisteren. Naast landelijke kampioenschappen verzorgt de stichting ook nascholing aan docenten, geven zij debattrainingen in de klas en ontwikkelen zij lesmateriaal.
Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Adessium Foundation, het D/M Fonds voor goed spreken en de Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, het Mendelcollege, het Gymnasium Camphusianum en uiteraard gastlocatie – voor het vierde jaar op rij – de Universiteit Utrecht.
Maanden hebben de debaters geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. Tijdens drie voorrondes hebben ruim 110 scholen deelgenomen aan het toernooi die plaats vonden op gastlocaties die zelf ook al jaren deelnemen aan het NK Scholieren: Gymnasium Camphusianum uit Gorinchem en het Mendelcollege uit Haarlem. De voorrondes hebben tweeëndertig finalisten opgeleverd die gedegen kanshebbers zijn om de titel Nederlands Kampioen te veroveren.
De scholieren hebben zes weken de tijd om de debatstellingen voor te bereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij vóór of tegen de stelling moet pleiten. Daarnaast volgen er op de dag zelf nog twee improvisatiestellingen.
De leerlingen debatteren deze finale onder andere over de volgende voorbereide stellingen:
§  Seksuele voorlichting leidt tot economische groei
§  Als de moeder na een bevalling weer gaat werken, moet de partner drie maanden thuis blijven
§  In de top 5 van iedere kieslijst moet minimaal 1 kandidaat 30 jaar of jonger zijn

'

Reacties

article
70494
Uit alle hoeken van het land reizen debatteams op 26 januari naar de Universiteit Utrecht
https://utrecht.nieuws.nl/onderwijswetenschap/70494/zaterdag-26-januari-finale-21e-nk-debatteren-voor-scholieren-in-utrecht/
2019-01-23T11:35:56+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2019/01/23113539/angry-1294679_1280.png
Onderwijs & Wetenschap