Brandweer maakt kinderen brandwijzer

Foto: VRU

De brandweer van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) geeft brandveiligheidsles op de Utrechtse basisscholen. Kinderen leren spelenderwijs hoe belangrijk het is voorbereid te zijn op brand.

Als het aan de brandweer ligt, worden alle kinderen in alle groepen 4 in de provincie Utrecht bezocht. Daarvoor wordt de methode ‘De Brandweer op School’ gebruikt. Via www.brandweeropschool.nl kunnen docenten werkboekjes per groep bestellen. De werkboekjes leren de kinderen over brandveiligheid op het niveau van hun belevingswereld. Ze leren om bewust om te gaan met het voorkomen van brand en wat te doen als er toch brand uitbreekt. Bij het lesmateriaal is voor groep 4 een brandveiligheidsles door een echte brandweerman of -vrouw inbegrepen. Zij nemen dan een schatkist vol verhalen mee naar school. Als scholen een lespakket voor groep 4 bestellen, krijgen zij er gratis een lespakket voor groep 8 bij.
De les is leuk, informatief en de kinderen doen actief mee. Diana Bouwman, medewerker Stimulerende Preventie: “Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan het voorkomen van brand, er wordt uitgelegd wat je moet doen bij een ‘vlam in de pan’, wat het gevaar is van rook en wat het belang van een vluchtplan is. Met een boek kunnen ze er ook echt zelf mee aan de slag. Met deze lessen wil de brandweer zorgen dat er minder branden uitbreken. Als er toch brand uitbreekt, weten kinderen wat ze moeten doen.”
Onderzoek heeft aangetoond dat voorlichting aan kinderen effect heeft op het verhogen van het veiligheidsbewustzijn. De Veiligheidsregio Utrecht heeft de brandweermensen speciaal getraind om deze lessen te geven.

Cookieinstellingen