Frits van Oostrom krijgt Gouden Penning van Vlaamse Academie

Foto: UU

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) reikt dit jaar haar Gouden Penning uit aan historisch letterkundige prof. dr. Frits van Oostrom. Van Oostrom is de eerste Nederlander die de Gouden Penning in ontvangst zal nemen.

De Gouden Penning is de belangrijkste prijs van de Academie en wordt ieder jaar toegekend aan een persoonlijkheid die met zijn uitzonderlijke loopbaan bijdraagt aan de verspreiding van wetenschap en kunst. Naast zijn wetenschappelijke excellentie heeft Van Oostrom steeds uiting gegeven aan een sterke drang tot outreach naar een breed publiek.

Van Oostrom is neerlandicus-mediëvist en hoogleraar te Utrecht. Zijn onderzoek beweegt zich op het kruispunt van literatuur en geschiedenis. Al zijn boeken hebben de ambitie om zowel de wetenschap vooruit te helpen als een breed publiek te boeien. Van Oostroms actieradius als wetenschapper reikt van de ivoren toren tot de markt. Hij werd bekroond met zowel wetenschappelijke als literaire prijzen, waaronder de Spinozaprijs (1995) en de AKO Literatuurprijs (1996). Dit najaar verscheen Nobel Streven, waarin hij de geschiedenis van Jan van Brederode virtuoos reconstrueert en vervat in een meeslepend verhaal.

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten is een Koninklijk wetenschappelijk genootschap opgericht in 1772. Ongebonden en interdisciplinair nadenken en mee debatteren over maatschappelijke, wetenschappelijke en artistieke evoluties is de hoofdtaak van de academie. De KVAB erkent en bekroont excellente bijdragen aan wetenschap en cultuur.

Cookieinstellingen