Vrijdag het Betweter Festival in TivoliVredenburg

Foto: universiteit Utrecht

Op vrijdag 29 september presenteert de Universiteit Utrecht in TivoliVredenburg het Betweter Festival. De plek waar denkers en dromers elkaar ontmoeten. Naast headliners als Tim Fransen, Jeangu Macrooy, Bas Haring, Tamino en Clean Pete, wordt er het allerbeste uit wetenschap, kunst en cultuur geboden. Het thema is feit & fictie. Hoe weten we wat waar is in de eindeloze stroom van informatie, hypes en trends?

Op het Betweter Festival zie je een aantal unieke, eenmalige optredens. Taalwetenschapper prof. Marc Oostendorp gaat in gesprek met rapper Fresku over de invloed van hiphop op de Nederlandse taal. De Utrechtse singer-songwriter Aafke Romeijn onderzoekt met prof. Marieke van den Brink de stand van de vrouwenemancipatie. En literatuurwetenschapper prof. Geert Buelens vertelt hoe het verhaal van Anne Frank in Sovjet-Rusland een bron van verzet werd. Een muzikale vertelling met het Ragazze Quartet.

Er is niet alleen veel te horen en te zien, je kunt ook meedoen. In One In One Out van het Utrechtse kunstenaarscollectief Oneseconds stap je in een tijdelijke filterbubbel. Vertaal je kus naar digitale data met de EEG Kiss, een installatie van Lancel/Maat. Of test hoe jij omgaat met prikkels. Psychiater dr. Hilgo Bruining maakte hiervoor de Beladrum met kunstenaars van de HKU. En de Universiteit voor Humanistiek komt met Denk niet wit, denk niet zwart, een filosofisch waarheidsspel waar de nuance voorop staat.

Er is een spannende selectie prijswinnende korte films aan de programmering toegevoegd. O.a. de documentaire The Internet Warriors, waarin regisseur Kyrre Lien de wereld rondreist om online haters te bezoeken. Wat drijft hen? Of de sciencefictionfilm Jiminy, waarin het hoofdpersonage NathanaĆ«l voor een dilemma komt te staan als twee ouders hem vragen om de chip van hun autistische zoon te hacken. Zijn we straks allemaal op afstand bestuurbaar? Films met actuele thema’s op de grens tussen feit en fictie.

Het Betweter Festival wordt georganiseerd in samenwerking met de KNAW, het UMC Utrecht, het K.F. Hein Fonds, HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), de Universiteit voor Humanistiek, Gemeente Utrecht en TivoliVredenburg.

Cookieinstellingen